Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

51 år sedan bröllopet! Se bilderna från Haralds och Sonjas kärlekshistoria

29 aug, 2019, 14:00 
AvEmma Sanderberg
Kung Harald och drottning Sonja firar 51 år som gifta idag. Men de firar också att det är hela 60 år sedan de träffades. Trots att det var kärlek vid första ögonkastet fick de vänta 9 år innan dåvarande kung Olav godkände att de skulle förlova sig.
Annons

Kung Haralds och drottning Sonjas kärlekshistoria är nästan för bra för att vara sann. Den är till och med bättre än den i sagorna! Första gången de träffades var Sonja 14 år och Harald 15. Ett kort möte under en segling, men inget mer. Först sju år senare ägde mötet rum som skulle förändra resten av deras liv. På en fest hos en gemensam vän, hösten 1959, stod de bredvid varandra hand i hand och sen den dagen visste de att de hörde ihop.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kung Harald och Sonja, när de hade offentliggjort sin förlovning.
Kung Harald och Sonja, när de hade offentliggjort sin förlovning.

Men deras resa blev inte enkel i början. Haralds pappa, dåvarande kung Olav, var inte särskilt road över förälskelsen, eftersom Sonja inte var kunglig. Trots Haralds ihärdiga försök så vägrade hans pappa att träffa Sonja under hela nio år. Situationen gjorde att Sonja och Harald gjorde slut flera gånger om.

Annons
Harald och Sonja åker skidor
Harald och Sonja under en skidsemester, strax efter att deras förlovning offentliggjordes.

– Jag hade ju väldigt blandade känslor. För jag var både glad i Sonja, samtidigt som jag också hade dåligt samvete gentemot min far och Norge, berättade Harald i en tv-dokumentär som sändes i norska NRK för några år sedan.

När nio år hade passerat och paret insåg att de inte kunde hålla sig borta från varandra ställde Harald ett ultimatum till sin far – fick han inte gifta sig med Sonja, skulle han inte gifta sig överhuvudtaget.

Harald och Sonja gifte sig den 29 augusti 1968.
Harald och Sonja gifte sig den 29 augusti 1968.

Uttalandet gjorde att dåvarande kungen gav med sig och den 18 juni 1968, kunde paret äntligen offentliggöra sin förlovning. Nio år av oro, press och hemligheter satte dock sina spår hos Sonja.

Annons

– Jag tror inte att en människa mår bra av att vara under så stark press under så lång tid. Det tror jag påverkar en resten av livet, har Sonja berättat i en tidigare intervju.

1971 föddes prinsessan Märtha Louise
Harald och Sonja tillsammans med nyfödda lilla Märtha Louise utanför sjukhuset.

Tre år efter bröllopet föddes Haralds och Sonjas första barn, prinsessan Märtha Louise. Eftersom Norge då fortfarande höll fast vid traditionen att arvingen till tronen ska vara manlig, blev dock inte Märtha Louise tronföljare. Istället blir det lillebror Haakon som en dag ska ta över tronen. Något som Märtha Louise flera gånger uttryckt tacksamhet över. “Det har aldrig varit min önskan att ta över”, har hon sagt vid en intervju med norska medier.

Annons
Harald, Märtha Louise, Haakon och Sonja.
Hela familjen samlad i Skaugum 1979.

Trots att över 60 har passerat sedan deras kärlek tog fart, ser Harald och Sonja fortfarande på varandra med kärleksfulla blickar.

Kung Harald och drottning Sonja på Skaugum
En härlig sommarbild på paret från 1987!

De är verkligen varandras stöttepelare! Både Harald och Sonja har drabbats av sjukdomar av olika slag genom åren, bland annat blev Harald sjuk i cancer 2003. Vilken tur att man kan luta sig tillbaka till varandra när det inte går som planerat!

Annons
Harald och Sonja, fotograferade i slottsparken 1993.
Harald och Sonja, fotograferade i slottsparken 1993.
Sonja önskar sin make lycka till när han ska åka iväg med sin nya båt, 1997.
Sonja önskar sin make lycka till när han ska åka iväg med sin nya båt, 1997.
Harald och Sonja
Under Märtha Louise bröllop med Ari Behn strålade de verkligen!
Harald och Sonja under ett besök på Svalbard 2006.
Harald och Sonja under ett besök på Svalbard 2006.
Annons
Ifall det stämmer att ett gott skratt förlänger livet, kommer Sonja och Harald bli riktigt, riktigt gamla. Den här härliga bilden är tagen 2016 i Finland.
Ifall det stämmer att ett gott skratt förlänger livet, kommer Sonja och Harald bli riktigt, riktigt gamla. Den här härliga bilden är tagen 2016 i Finland.

Förra året firade de guldbröllop, men deras kärlek är värd att uppmärksammas varje år! Grattis kung Harald och drottning Sonja, till 51 år som gifta! (och 60 år som varandras käresta)

Foto: TT

Annons