7 härliga detaljer om prinsessan Athena – 7 år idag!

7 härliga detaljer om prinsessan Athena – 7 år idag!
Hurra för prinsessan Athena idag! Men vad vet du egentligen om henne? Läs vår lista och få bättre koll på den danska kungligheten!
Annons

Tänk att det gått sju år sedan prins Joachim och prinsessan Marie fick sitt andra gemensamma barn klockan 8.27 på Rigshospitalet i Köpenhamn. Ett barn som de döpte till Athena, och överraskade en hel värld.

Annons

Under dagen firas hon av familjen. De kungliga föräldrarna och bröderna Nikolai, Felix och Henrik. Men vad vet vi egentligen om denna danska prinsessa?

Vi har listat sju fakta om denna nyblivna sjuåring!

1. Prinsessan Athena av Danmark är grevinna av Monpezat med det fullständiga namnet Athena Marguerite Françoise Marie. Prinsessan Marie gav alltså dottern sitt eget namn, en fin gest som många män gjort före henne. Marguerite, den franska formen av den danska namnet Margrethe, är självklart en hyllning till drottning Margrethe.

2. Prinsessan Athena är nummer tio i tronföljden vilket bland annat märktes i valet av faddrar. Att anlita kungligheter till detta uppdrag fanns inte på kartan. Istället fick hon sex faddrar utvalda ur deras föräldrars närmsta krets. Faddrarna var Gregory Grandet, hennes morbror. Edouard Cavallier, hennes morbror. Carina Axelsson, flickvän till prins Joachims kusin, Gustav av Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Julie Mirabaud, prinsessan Maries vän. Diego de Lavandeyra, prins Joachims vän. Henriette Steenstrup, prinsparets vän.

3. Redan som sjuåring är prinsessan Athena en fena på skidåkning! Prinsessan Marie något av ett alpin-proffs och har sett till att de båda barnen fått med sig skidåkningen i bröstmjölken. Varje år är det skidskola och härliga manchesteråk i alptopparna som står på schemat för familjesemestern. Och just Athena lär vara en naturbegåvning.

4. Prinsessan Athena går i skola i Sct. Joseph Søstrenes Skole i Charlottenlund, samma skola som hennes äldre bror går på.

5. Familjens hund Apple, av rasen bichon frisé, har funnits i Athenas liv under hela hennes liv. Och den lilla prinsessan älskar hunden, vilket syns på den nya familjebilden som hovet delat.

Prinsessorna Athena och Josephine.
Prinsessorna Athena och Josephine.

5. I kungafamiljen står Athena närmast lilla Josephine. Duon spexar rejält när de ses och de är snarare nära vänner än kusiner med svajig relation.

6. Prinsessan Athena förstår redan mycket franska. Prinsessan Marie har varit noga med att dottern får ta del även av hennes franska språkarv. Och som kunglig är det ju perfekt att lära sig franska från barnsben!

Läs mer

Foto Danska kungahuset, IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

8 kommentarer till “7 härliga detaljer om prinsessan Athena – 7 år idag!”

 1. ann-britt nyholm skriver: 24 januari, 2019

  Hon står nära sin kusin, “lilla Josphine”.
  Men nog är Josephine ett år äldre än Athena?


 2. Ina skriver: 24 januari, 2019

  Tillykke til Marie og Joachims smukke datter. Hun er da et utrykt billede af sin franske mormor


  1. Tove skriver: 24 januari, 2019

   Jeg synes dagens fødselar ligner sin storebror Felix mest og dermed også farmor mere end mormor.
   Sød er hun, men det er synd, man har givet hende sådan nogle besværlige frankofile mellemnavne! Hvorfor stave Margrethe på fransk ?
   Det er sikkert mere Joachim end Maries valg!
   Husker hun ikke gik op i om hun selv blev kaldt Marie eller udtalt som [Mari ].


 3. Serena MacDowell skriver: 24 januari, 2019

  ann-britt nyholm

  Ibland gor ett ar valdigt mycket men ibland gor flera ar ingenting.
  Ofta har det med personligheten at gora.


 4. Eva skriver: 24 januari, 2019

  Bichon frise? Verkligen? Ser mer ut som en lagotto.


 5. josefin skriver: 24 januari, 2019

  Nummer 10 i tronföljden – precis som Adrienne med skillnad att den sistnämnda hade “offentligt dop” som den tronföljare morfar tycker att hon är (om pesten drabbar Stockholm sa alla de 9 förutvarande dör undan)


 6. Birthe Vejrum skriver: 25 januari, 2019

  Prinsesse Athenas dåb i Møgeltønder kirke blev sendt live på de danske tv- kanaler.
  Og Tove Det blev Marguerithe stavet på fransk, fordi Josephine har Margrethe stavet på dansk som mellemnavn. Og Francoise fordi det hedder Maries mor.


 7. Birthe Vejrum skriver: 25 januari, 2019

  Prinsesse Athenas dåb i Møgeltønder Kirke blev sendt live på DR1 + TV2.
  Og Tove hun har den franske stavemåde Marguerithe fordi Prinsesse Isabella – og ikke Josephine – har den danske stavning Margrethe. At Athena også har det franske navn Francoise, er fordi Prinsesse Maries mor hedder det. Isabella er også opkaldt efter sin mormor Henrietta.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar