Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

7 härliga detaljer om prinsessan Athena – 7 år idag!

24 jan, 2019, 10:55 
Margareta
Hurra för prinsessan Athena idag! Men vad vet du egentligen om henne? Läs vår lista och få bättre koll på den danska kungligheten!
Annons

Tänk att det gått sju år sedan prins Joachim och prinsessan Marie fick sitt andra gemensamma barn klockan 8.27 på Rigshospitalet i Köpenhamn. Ett barn som de döpte till Athena, och överraskade en hel värld.

Under dagen firas hon av familjen. De kungliga föräldrarna och bröderna Nikolai, Felix och Henrik. Men vad vet vi egentligen om denna danska prinsessa?

Vi har listat sju fakta om denna nyblivna sjuåring!

1. Prinsessan Athena av Danmark är grevinna av Monpezat med det fullständiga namnet Athena Marguerite Françoise Marie. Prinsessan Marie gav alltså dottern sitt eget namn, en fin gest som många män gjort före henne. Marguerite, den franska formen av den danska namnet Margrethe, är självklart en hyllning till drottning Margrethe.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

2. Prinsessan Athena är nummer tio i tronföljden vilket bland annat märktes i valet av faddrar. Att anlita kungligheter till detta uppdrag fanns inte på kartan. Istället fick hon sex faddrar utvalda ur deras föräldrars närmsta krets. Faddrarna var Gregory Grandet, hennes morbror. Edouard Cavallier, hennes morbror. Carina Axelsson, flickvän till prins Joachims kusin, Gustav av Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Julie Mirabaud, prinsessan Maries vän. Diego de Lavandeyra, prins Joachims vän. Henriette Steenstrup, prinsparets vän.

3. Redan som sjuåring är prinsessan Athena en fena på skidåkning! Prinsessan Marie något av ett alpin-proffs och har sett till att de båda barnen fått med sig skidåkningen i bröstmjölken. Varje år är det skidskola och härliga manchesteråk i alptopparna som står på schemat för familjesemestern. Och just Athena lär vara en naturbegåvning.

Annons

4. Prinsessan Athena går i skola i Sct. Joseph Søstrenes Skole i Charlottenlund, samma skola som hennes äldre bror går på.

5. Familjens hund Apple, av rasen bichon frisé, har funnits i Athenas liv under hela hennes liv. Och den lilla prinsessan älskar hunden, vilket syns på den nya familjebilden som hovet delat.

Prinsessorna Athena och Josephine.
Prinsessorna Athena och Josephine.

5. I kungafamiljen står Athena närmast lilla Josephine. Duon spexar rejält när de ses och de är snarare nära vänner än kusiner med svajig relation.

6. Prinsessan Athena förstår redan mycket franska. Prinsessan Marie har varit noga med att dottern får ta del även av hennes franska språkarv. Och som kunglig är det ju perfekt att lära sig franska från barnsben!

Läs mer

Foto Danska kungahuset, IBL

Annons