Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

70 år sedan drottning Margrethes liv förändrades: "Var skrämmande"

05 jun, 2023, 12:00 
AvFelicia Plåt
Drotting Margrethe
Drottning Margrethe har länge suttit på den danska tronen. Foto: TT

1953 röstade det danska folket för att även flickor kunde bli tronföljare.

Annons

Drottning Margrethe har suttit på den danska tronen i 51 år. Hon är den monark har som suttit längst efter Kristian IV. Och hon är riktigt populär bland det danska folket.

Margrethe efter tuffa operationen – första bildernaBrand logo
Margrethe efter tuffa operationen – första bilderna

Efter henne är det hennes äldsta son kronprins Frederik som kommer att bli kung. Men när Margrethe föddes var det inte lika självklart att hon skulle bli drottning.

Enbart pojkar som kunde bli tronföljare

Margrethe föddes den 16 april 1940. Hon var det äldsta barnet till kung Fredrik IX av Danmark. Vilket idag betyder att Margrethe såklart en dag skulle bli drottning. Men då såg det inte likadant ut. Det var nämligen enbart pojkar som kunde bli tronföljare.

Annons
Drottning Margrethe
Margrethe föddes först som en vanlig prinsessa.

Men den 28 maj 1953 fick danskarna rösta om att ändra denna grundlagen och även låta kvinnor bli tronarvingar, då det fanns en oro om kungen och drottningen inte skulle få några söner. Och med en knapp majoritet röstade danskarna för att även flickor skulle kunna bli kronprinsessor.

"Var skrämmande"

Och den 5 juni 1953 gick beslutet igenom och Margrethes liv förändrades för alltid. Hon blev nu kronprinsessa och skulle en dag ta över tronen, vilket idag är 70 år sedan.

Det var skrämmande eftersom det påminde mig om att jag en dag skulle förlora min pappa, säger hon i biografin "På väg" om den nya lagändringen.

Annons
Drottning Margrethe
Nu har hon suttit som majestät i 51 år.

Alla höll inte med om den nya lagen

Trots att det danska folket tyckte att hon skulle bli drottning så var det inte alla som gillade beslutet. Hennes farbror, prins Knud, stred emot beslutet, då han var näst på tur i tronföljden innan lagändringen.

Men efter 1953 var det istället Margrethe som skulle bli drottning. Och när hennes far dog 1972 var det hennes tur att bli majestät. Nu har hon suttit på tronen i 51 år och hon har gjort det med bravur.

Annons