Johan T Lindwall om Victoriadagen: "En fantastisk dag – men den kantades även av sorg"

Johan T Lindwall om Victoriadagen 2021

Chefredaktör Johan T Lindwall blickar tillbaka på en Victoriadag fylld av glädje – men som mot slutet även kantades av sorg och saknad.

Johan T Lindwall om kungafamiljens efterlängtade återförening – totala lyckan efter tuffa tiden!
Slå på ljud

Så som Victoria hade längtat. Så som resten av familjen hade längtat. Men: Så som vi hade längtat. Vi får ändå vara ärliga mot varandra. En kunglig födelsedag är ju ändå något alldeles extra. Speciellt om det handlar om en kvinna som en dag ska bli drottning och statschef av Sverige. Kronprinsessan Victoria 44 år. Och som sagt, vad vi hade längtat.

LÄS MER: Här är de bästa bilderna från Victoriadagen 2021

Prins Oscars debut under Victoriakonserten

Ni vet vad som hände. Pandemin kom mellan och förra året blev det ju inte ens en liten tumme, facit i hand hade vi kunnat pausa det firandet. Desto mer härligt att nu i år kunna vara med och fira kronprinsessan Victoria. Visst, det var inte precis som vanligt, men huvudsaken var att hela kungafamiljen var samlad på Öland. Det var en total glädje och kronprinsessan med familj bjöd som vanligt på sig själva. Lille prins Oscar fick göra sin kungliga debut på officiella firandet på kvällen och han satt tryggt bredvid resten av familjen.

prins oscar victoriadagen 2021
Jonas Ekströmer /TT

Prinsessan Sofias frånvaro

Alla var där, förutom Sofia som var kvar hemma på Solliden, för att ta hand om familjens senaste lilla tillskott. I augusti är det dop för prins Julian och då är alla laddade för nästa stora kungliga fest. Kalaset då? Ett vanligt år utan pandemi och karantän hade det i ärlighetens namn varit en gäspning. Vi har ju genom åren sett så många bättre Victoriadagar och firanden. Men här och nu var vi bara så glada att alla kunde samlas igen så att det kändes som den bästa födelsedagen - hittills!

LÄS MER: Prinsessan Madeleines klänning på Victoriadagen – härifrån kommer den

Kronprinsessan showade och som vanligt var det Estelle som tog mycket av uppmärksamheten. Bara kvällen innan mammas födelsedag var Estelle på Solliden och rockade loss till Carola. Den här kvällen höll hon sig lite lugnare.

2022 fyller Victoria magiska 45 år. Om vi nu kan ta oss ur det som sker över hela världen och kan återgå till ett relativt normalt liv igen kan jag redan här och nu lova en sak: 45-årsdagen kommer bli magisk!

"Framförallt det här jag bär med mig från kvällen"

Men nu njuter vi av det vi precis har fått uppleva. Vilken magisk dag det blev och jag tror att många med mig kände att vi hade längtat efter den här fantastiska familjen för länge. Men vad tog jag med mig mest från kvällen? Hyllningen till framlidna Kay Wiestål - grundaren av Victoriadagen. Han gick bort i covid-19 i november 2020. Jens Linds fantastiska porträtt av denna store och fine man som gjort så mycket för Öland och kungafamiljen kommer jag att bära med mig länge.

LÄS MER: Okända traumat innan Victorias firande – orden om sorgen

En sådan här glädjens dag kunde vi tillåta oss att också känna sorg. Jag är övertygad om att Victoria och resten av kungafamiljen kände samma sak. Kay, vi alla saknade dig den här speciella kvällen.

Johan T Lindwall
chefredaktör & ansvarig utgivare