Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Efter medaljen – Leif GW Perssons relation till kungen

15 sep, 2021, 14:30 
Leif GW Persson med kungen
Han fick vänta i mer än ett år. Men nu har Leif GW Persson äntligen fått ta emot sin medalj ur kungens hand, med hustrun Kim vid sin sida.
Annons
Titta – är du längre än kungafamiljen?Brand logo
Titta – är du längre än kungafamiljen?

Leif GW Persson hade hustrun Kim, 64, vid sin sida och den högtidliga ceremonin (som försenades på grund av pandemin) ägde rum på den knarrande intarsiaparketten i Kungliga slottets balsal Vita Havet.

Men nu kan 76-årige Leif GW alltså – ytterst välförtjänst – fästa H.M. Konungens medalj i 12:e storleken i högblått band på frackbröstet.

Leif GW Persson får medalj av kungen
Högtidligt i Vita havet när Leif GW fick sin medalj.
Leif GW Perssons fru Kim Persson.
Leif GW Perssons fru Kim.

Medaljen får han för ”sina framstående folkbildande insatser som kriminolog” – och det är inte bara Leif GW själv som är hedrad. Dottern Malin Persson Giolito hyllar honom – med glimten i ögat:

Annons

– Om detta varit för hundratrettio år sen, då hade vi hetat von Perssonstierna nu! skriver hon på Instagram – och firade sedan med pappa på nyöppnade finkrogen Pontus Frithiof La Tour, högst upp i DN-skrapan på Kungsholmen i Stockholm.

Så firade Leif GW Persson sin kungliga medalj

Kungens relation till Leif GW Persson

Så hur är polisprofessorns relation till kungafamiljen? Svar: Det händer att han jagar med kungen, vilket också har bekräftats av GW själv:

Annons

– Ja, Hans Majestät har varit här vid några tillfällen.

Senast i förra veckan var Leif GW Persson ute i vassruggarna med geväret, iförd bästa jaktkostymen – rutig tweed och klarröda knästrumpor – det berättar han själv på Instagram:

– Jag och min yngste jaktkamrat, Alfons åtta månader, jagade änder igår tillsammans med ett antal grannar. Solen sken och efter avslutad jakt tog jag igen mig med ett glas av det egna Bubblet. Alfons drack vatten.

Kungen och GW är onekligen grannar hemma i Sörmland – kungen bor på Stenhammar och Leif GW på Elghammar – men om Hans Majestät var med just den här dagen är dock inte känt.

Annons

Se kungen och drottningen dela ut medaljerna i filmen här:

Foto: TT, Foto: Jonas Borg/Kungliga Hovstaterna, Instagram.

Annons