Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

ABBA-medlemmarnas stora glädjebesked – bekräftar underbara nyheten

28 maj, 2024, 11:11 
ABBA
Karin Törnblom/TT
ABBA-medlemmarna har underbara besked till alla fans!
Annons

Snart kommer vi att få ABBA tillsammans igen! Vi blev snuvade vid det officiella 50-årsfirandet av Eurovision-segern 1974, när Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Reuss samtliga valde att avstå.

Svenska artisteliten: Det har ABBA betytt för ossBrand logo
Svenska artisteliten: Det har ABBA betytt för oss

ABBA bekräftar – återförenas för kungens skull

Men när kungen kallar kan inte ens världsartister som ABBA stå emot. ABBA:s manager Görel Hanser har bekräftat för Svensk Dam att Benny, Björn, Agnetha och Anni-Frida kommer att dyka upp när kvartetten ska få ta emot Vasaorden.

Annons
Slottet
Här kommer ABBA-gänget få sitta, jämte familjeföretagaren Antonia Ax:son Johnson, också en ordensmottagare.

– Ja, högst förmodligen, säger Görel till Svensk Dam.

Samma besked får vi från hovets informationschef, Margareta Thorgren.

Ceremoni äger rum på Stockholms slott den 31 maj, alltså nu på fredag. När den är avklarad kan ABBA-medlemmar kalla sig för "kommendörer av första klassen".

Historiskt ögonblick – efter riksdagens beslut

Det här var ett historiskt beslut från kungens sida. 2022 beslutade riksdagen att de fyra svenska kungliga riddarordnarna skulle kunna delas ut till svenska medborgare igen. Den möjligheten stoppades i och med Ordensreformen 1975, men är alltså i bruk igen i och med den så kallade Belöningsreformen.

Annons

– För första gången på närmare 50 år har de kungliga riddarordnarna tilldelats svenskar för exceptionella insatser, skrev hovet i ett pressmeddelande.

– Ordensmottagarna har nominerats av allmänheten och namnförslagen har därefter beretts av ordensrådet vid Kungl. Maj:ts Orden.

– Regeringen har i dag ställt sig bakom namnförslagen och H.M. Konungen har därefter fattat det formella beslutet om ordensförläningar.

Annons