Agnes Wolds krav på kungen och Victoria – det vill hon ändra i deras krisplan

Kungen och kronprinsessan Victoria lever mitt i coronakrisen.Nu har de fått en uppmaning direkt från experten Agnes Wold.

Coronaviruset, covid-19, har inneburit att vårt kungahus har fått lägga om sina planer. Extra prioritet läggs på vår regent kung Carl Gustaf och hon som kommer näst i tronföljden: kronprinsessan Victoria.

I fredags släppte hovet en ny handlingsplan för hur man ska hantera krisen. Där stod det klart och tydligt att kungen och kronprinsessan kommer, när så är möjligt, att genomföra programpunkter separat snarare än gemensamt. Allt för att undvika ett scenario där båda två blir smittade.

Agnes Wold om coronaviruset

Agnes Wold har en tydlig uppmaning till kungen och Victoria.

Agnes Wold har en tydlig uppmaning till kungen och Victoria.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, har blivit en av Sveriges viktigaste informationskällor i hur man ska hantera coronaviruset. Hon har nu en uppmaning att ge kungen och Victoria.

De ska inte bara nöja sig med att sköta uppdrag separat – de ska också agera pedagogiskt exempel.

– Jag har tänkt på det, att de borde prata med folket. Det är en familj där de står varandra nära, men kungen borde gå ut och säga att han inte kommer exempelvis äta middag med Victoria och barnbarnen framöver. Det blir en viktig illustration för hur man ska tänka. För om de bara ställer in offentliga sammanhang, då kanske vissa tror att det bara är stora folksamlingar som är farliga. Men faktum är att det har visats att smittan sprids mest effektivt i små kretsar, säger Agnes.

Det borde kungen och Victoria göra

Både kungen och drottning Silvia har passerat 70-strecket och får därmed sägas tillhöra riskgruppen. Då måste de, och andra i samma situation, foga sig efter läget, menar Agnes.

– Äldre människor ska inte träffa sina barn och barnbarn just nu. Man måste sätta sig över sånt för tillfället, säger hon.

I nuläget vet ingen hur länge viruset kommer att härja i världen. Men enligt Agnes borde vi ställa oss in på att det kan bli en långkörare.

– Jag ser det som att det kan vara en extremt långdragen epidemi. Jag tror att man får tänka att det gäller att hålla i ett halvår, säger hon.

 

LÄS MER: Victorias och Daniels okända krisbesök i kväll