Alla detaljer om Sofias nya vardagsliv inom vården

Corona: Prinsessan Sofia ska avlasta vårdpersonalen på Sophiahemmet i Stockholm..

Coronatältet på Sophiahemmet är redo – och snart börjar prinsessan Sofia jobba på vårdavdelningen. Ett besked som slog ner som en bomb.

Oväntat. Men väldigt välkommet. Så kan man sammanfatta de första reaktionerna på nyheten att prinsessan Sofia, 35, inom kort rycker in som kunglig extraresurs på Sophiahemmet i Stockholm.

– Prinsessan kommer att börja på Sophiahemmet i närtid. Hon gick deras tredagarsutbildning i förra veckan och kommer avlasta personalen på en vårdavdelning, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

– Prinsessan är hedersordförande i Sophiahemmet och i dessa coronatider vill hon engagera sig i sjukvården och försöka bidra och hjälpa till under den här stora arbetsbelastningen.

Coronatältet på Sophiahemmet.

För att avlasta akutsjukhusen har Sophiahemmet ställt sina resurser till Region Stockholms förfogande.

Sophiahemmet – som grundades av kungens farfars farmor drottning Sofia – har sju operationssalar och 40 vårdplatser. Sophiahemmets kommunikationsansvariga Pia Hultkrantz säger att man i dag inte vårdar några coronasjuka, men att man däremot har ställt om verksamheten för att kunna avlasta akutsjukhusen.

Stockholmarna kommer ju inte att sluta bryta armar och ben, och genom att Sophiahemmet tar över den akuta frakturkirurgin och bröstcanceroperationerna så kan akutsjukhusen fokusera på corona-patienterna.  Dessutom har Sophiahemmet lånat ut 40 anestesiläkare, anestesisjuksköterskor, operationssjuksköterskor och undersköterskor till intensivvården i Region Stockholm.

– Vi befinner oss i ett exceptionellt läge och då är det självklart för oss att vi alla måste hjälpas åt, säger Sophiahemmets chefläkare Marie Wickman Chantereau.

Corona: Prinsessan Sofia gör en samhällsinsats

Prinsessan Sofia är Sophiahemmets hedersordförande.

Prinsessan Sofia är Sophiahemmets hedersordförande, och redo för att göra en samhällsinsats.

Och det är där som prinsessan Sofia kommer in: alla händer behövs. I snabbkursen har hon fått lära sig omvårdnad, hygien och patientsekretess.

Prinsessan Sofia har gått snabbkursen på Sophiahemmet

Sophiahemmet Högskolas snabbutbildning var från början avsedd för permitterad SAS-personal. Men nu har man även haft prinsessan Sofia som elev. Målet är att avlasta ordinarie vårdpersonal.

Vad kommer de som har gått er snabbutbildning att kunna hjälpa till med?

– Det kan handla om att desinficera materiel, och om kökstjänst och städning. De ska helt enkelt avlasta den legitimerade vårdpersonalen under det här pressade coronaläget, så att de som är utbildade att vårda faktiskt kan göra det!

Sophiahemmet grundades av kungens farfars farmor drottning Sofia (1836-1913).

Anrika Sophiahemmet har fått sitt namn efter kungens farfars farmor drottning Sofia (1836-1913).

Foto: TT.