Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kärlekskarusellen i societeten – alla har varit med alla!

13 dec, 2020, 16:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Visste du att Carolina Gynning, som idag är tokkär i societetssonen Viktor Philipson, även har dejtat hans storebror Coci, och att deras syster Nina Philipson har haft en relation med Carolinas ex Mattias Trotzig...? Häng med på en svindlande kärleksresa i Sveriges societet och kändiselit.
Annons
Detaljen som skiljer Jonas Bergström från Chris O'Neill!Brand logo
Detaljen som skiljer Jonas Bergström från Chris O'Neill!

Kärlekskarusellen i Sveriges societet snurrar på. Man byter och återanvänder partners hej vilt, nya allianser uppstår och gamla spricker. Ibland blir det onekligen lite stelt på fester, bröllop och dop, när ens forna bästis kommer arm i arm med expojkvännen, eller när exet dyker upp på familjemiddagen tillsammans med brorsan...(!) Fråga bara prinsessan Madeleine och Carolina Gynning!

Madeleines väninna tog över exet

Stephanie af Klercker och Jonas Bergström blev ett par 2011, bara ett knappt år efter att Jonas dumpats av prinsessan Madeleine efter en mycket uppmärksammad otrohet och ett åtta år långt förhållande.

Louise ”Lussan” Gottlieb och Gustav Thott var ett par innan Lussan blev ihop med Ludvig Blomqvist – Stephanie af Klerckers gamla ex. Senare hittade Lussan tillbaka till Gustav, som för övrigt är kusin med Wiveka Thott, prins Carl Philips första flickvän.

Madeleine och Stephanie ingick i samma umgängeskrets, och Stephanie hade tidigare varit tillsammans med juristen Ludvig Blomqvist, Jonas barndomsvän. Stephanie och Ludvig var bland annat bjudna som par på Jonas 30-årsfest 2009.

Annons

”Lussan” tog över Stephanies ex

Men det slutar inte där. Ludvig Blomqvist blev sedan ihop med Louise ”Lussan” Gottlieb, som är mycket god vän med både prinsessan Madeleine och Stephanie. Relationen tog dock slut efter tre år, och Lussan valde 2017 att gå tillbaka till sitt ex, friherren Gustav Thott. Recycling i dess renaste form, alltså! Paret gifte sig så sent som i fjol, vid en ceremoni som besöktes av allt från Hollywoodelit som Alexander Skarsgård till hela kungafamiljen. Madeleine var tärna och hennes dotter Leonore var brudnäbb åt gudmor Lussan.

En gång var H&M-miljardären Nils Tham gift med konstnären Clara Hallencreutz. Idag har exparet hittat kärleken på nytt; Nils med skådespelerskan Felice Jankell och Clara med skådespelerskan Fares Fares.

HM-miljardären Nils Tham gifte sig med konstnären Clara Hallencreutz 2014, vid ett spektakulärt bröllop i Marrakech. Äktenskapet slutade dock i skilsmässa 2018, och sedan gick det undan; Nils Tham är numera gift och har barn med skådespelerskan Felice Jankell, medan Clara Hallencreutz är gift och har barn med skådespelaren Fares Fares.

Annons

Victorias bästis blev ihop med Chris bästis

Kronprinsessan Victorias nära vän Andrea Brodin gifte sig 2003 med Niclas Engsäll. Bröllopet blev mycket uppmärksammat, bland annat eftersom det var där som Victoria för första gången visade upp sig offentligt med pojkvännen Daniel Westling. Men 2011 var skilsmässan mellan Andrea och Niclas ett faktum.

Victorias bästis Andrea Brodin var en gång gift med Niclas Engsäll, men efter en skilsmässa hittade Andrea kärleken på nytt i Chris O´Neills bäste vän Cedric Notz. Niclas gick vidare med journalisten och författaren Carolina Neurath, men paret är idag skilda.

Idag har Niclas Engsäll hunnit med ytterligare ett giftermål och en skilsmässa, från programledaren och journalisten Carolina Neurath. Under tiden har Andrea Brodin på sitt håll gift sig med affärsmannen Cedric Notz, Chris O’Neills vän och best man.

Fyradagarsbröllop på Capri

Sedan har vi ju fastighetsmiljardären Oscar Engelbert, mannen bakom Oscar Properties, som tidigare varit gift med Madeleine Engelbert. Oscar Engelbert är omgift med italienska supemodellen Giovanna Battaglia. Parets bröllop stod på Capri och varade i fyra dagar.

Fastighetsmiljardären Oscar Engelbert med första hustrun Madeleine och med andra hustrun, toppmodellen Giovanna. Paret bröllop stod på Capri och varade i fyra dagar.

Konstnären Carolina Gynning blev under 2009 tillsammans med entreprenören Mattias Trotzig, då kanske främst känd för sina relationer med prinsessan Madeleine samt med Nina Philipson (dotter till kungens vän Aje Philipson och Grete Qviberg).

Annons

Mattias Trotzigs ex Carolina Gynning har å sin sida haft en relation med Nina Philipsons bror Andreas ”Coci” Philipson, OCH är numera tillsammans med hans bror Viktor... Lite stelt på släktmiddagarna där, kan man gissa!

Carolina Gynning med pojkvännen Viktor Philipson. Hans bror Andreas "Coci" har också dejtat Carolina, och hans syster Nina har varit ihop med Mattias Trotzig – som även han har dejtat Carolina...

Bröderna Philipson har bägge dejtat Carolina Gynning

Andreas ”Coci” Philipson har å sin sida varit gift med smyckesdesignern Maria Nilsdotter. Hon gifte 2019 om sig med affärsmannen Mikael Schiller, i en brudklänning från Dior och med bröllopsfest på lyxiga Sturehof. Men bara fyra månader senare lämnades skilsmässoansökan in…

På Andreas ”Coci” Philipsons meritlista finns såväl Maria Nilsdotter som Tilde Fröling, Amelia Widell – och Carolina Gynning!

Andreas ”Coci” Philipson har även haft en relation med såväl skådespelerskan Tilde Fröling som inredaren och stylisten Amelia Widell. Amelias syster Amanda Schulman är idag gift med medieprofilen Alex Schulman, men har tidigare varit tillsammans med kungafamiljens vän Fredrik von der Esch – av vännerna kallad “Fresch”. Fredrik i sin tur har även varit tillsammans med såväl Louise (tidigare Gottlieb, nu Thott) som modellen Caroline Winberg. Fredrik von der Esch är numera gift med komikern och skådespelerskan Cecilia ”Cissi” Forss.

Silvias gudson Fredrik von der Esch har varit ihop med såväl Caroline Winberg som Lussan Gottlieb och nu Cissi Forss.

Vanligt bland adel och kungligheter

Vad beror då detta på? Ja, kaka söker som bekant maka, och då blir urvalet inte så stort. Och det här är ju ingenting nytt, tvärtom har konceptet att gifta sig inom den egna sfären varit väldigt vedertaget inom adel och kungligheter. Fördelen är uppenbar; genom strategiska äktenskap har makt och rikedomar säkrats och utökats. Nackdelarna däremot har inte varit lika tydliga, i alla fall inte i det korta perspektivet.

Att hitta sin partner inom en alltför snäv krets kan vara riskabelt – fråga bara ätten Habsburg som dog ut på grund av missbildningar och ofruktsamhet. Här ser vi ättens siste kung, Karl II, med den ”habsburgska hakan”, orsakad av inavel.

Men på lite längre sikt har nackdelarna blivit tydliga, och det mest kända exemplet är kanske ätten Habsburg. Från början av 1500-talet härskade den så kallade spanska linjen av det stora och mäktiga huset Habsburg över Spanien. Detta var det spanska rikets glansdagar då nya världar utforskades, erövrades och koloniserades, och mängder av guld och silver strömmade in, och för att behålla och utöka makten såg man till att gifta sig med varandra.

Annons

Ett kusingifte är i princip oproblematiskt, men om det förekommer i flera generationer blir man till slut genetiskt lika mycket släkt som syskon. Och det straffade sig för ätten Habsburg; dess siste kung Karl II var missbildad, sjuklig och funktionshindrad. Han lärde sig inte att tala förrän han var fyra år, inte att gå förrän han var åtta och han fick inga barn. Ätten dog med andra ord ut på svärdssidan, och följden blev det spanska tronföljdskriget.

Annons