Allt du behöver veta om Victoriapristagaren Ebba Årsjö

Ebba Årsjö

Ebba Årsjö hemlighöll sin funktionsnedsättning i flera år.
Nu gör hon storslagen succé.

Victorias tårar efter känslosamma händelsen på Victoriakonserten
1:31

Efter reklamen: Victorias tårar efter känslosamma händelsen på Victoriakonserten

(1:31)

Slå på ljud

I gymnasiet märkte Ebba Årsjö, 21, att det var något som inte stod rätt till med högerbenet. Till slut gick det inte längre tävla när de andra tjejerna utvecklades och blev starkare.

Hon föddes med sjukdomen Klippel-Trénaunay-Webers syndrom, ett syndrom som läkaren Maurice Klippel gav namn till, vilket bland annat innebär att hon inte kan utveckla muskler i samma utsträckning.

I stället har det blivit en framgångsrik karriär som paralympier. Hon har vunnit guld i både Paralympics och VM och klassas som en av Sveriges bästa paraidrottare.

Ebba Årsjö

Ebba Årsjö, 21, har gjort stor succé i Paralympics och klassas i dag som en av Sveriges bästa paraidrottare.

Karin Törnblom/TT

Ebba Årsjö vägrade berätta om sin funktionsnedsättning

Ebba Årsjö valde att hålla funktionsnedsättningen hemlig i flera år. Hon kände att hon inte riktigt passade in och först när hon blev äldre orkade hon berätta om sin funktionsnedsättning.

– Jag gick runt och kollade på mitt ben och ville inte ha det, jag ville bara gömma det. I den där åldern, mellan kanske 10 och 20 år, är det som att allt handlar om utseende. Då vill man inte ha ett svart, blått och svullet ben, så jag tog den enkla vägen ut och försökte dölja det, sa hon till Dagens Nyheter förra månaden.

Kronprinsessan Victoria i tårar efter händelsen på scen

Ebba Årsjö hyllas stort för sitt beslut

Förra månaden delade hon med sig av en bild på sitt ben för första gången. Inlägget har gillats över 55 000 gånger och Ebba Årsjö har hyllats stort för sitt beslut, som var allt annat än enkelt att ta.

– Jag gav telefonen till syrran, så fick hon göra det. Jag hade bara suttit och velat, hon gjorde det jättesnabbt, sa Ebba Årsjö till SVT Sport och fortsatte:

– Jag fick tusen likes på bara någon timme. Sedan var jag tvungen att gå och lägga mig, men det var ganska kul att vakna upp sedan.

Tilldelades Victoriapriset under Victoriadagen 2022

Under Victoriadagen 2022 tilldelades Ebba Årsjö årets Victoriapris. På scen var det en känslosam Victoria som räckte över det ärofyllda priset.

– Jag blev alldeles mosig när jag såg det där klippet. Det kom faktiskt tårar. Jag blev lite glad att jag har en fusklapp faktiskt. Ebbas mamma, jag kan bara tänka mig hur du känner dig, sa kronprinsessan.

Ebba Årsjö och kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria hade svårt att hålla tillbaka tårarna när hon skulle dela ut Victoriapriset 2022 till Ebba Årsjö.

Mikael Fritzon/TT

Foto: TT/Instagram