Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Allvarliga varningen till drottning Silvia: "Mycket obehaglig"

03 jul, 2024, 04:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Nu kommer en riktig varning från kungligheternas paradis Öland.
Annons
Prinsessan i otäck olycka • Chris återförenad med familjen • Kritiken efter bilderna på kronprinsen – 3 kungliga snackisar från vecka 26!Brand logo
Prinsessan i otäck olycka • Chris återförenad med familjen • Kritiken efter bilderna på kronprinsen – 3 kungliga snackisar från vecka 26!

Kungafamiljens sommar på Öland

Där firar de enligt tradition kronprinsessan Victorias födelsedag. Ett ordentligt firande, som pågår i en vecka och med kulmen Victoriakonserten, där många kända artister uppträder inför kungafamiljen såväl turister.

När kungafamiljen under en period tar sitt pick och pack till Öland, är deras residens som alltid Sollidens slott. Det har varit kungligheternas tillfälliga bostad i över 100 år, och kungen ärvde det från sin farfars far Gustav V år 1950.

Till skillnad från andra slott, som är i statens ägo, är Sollidens slott en privatbostad. En älskad sådan.

Annons

– Solliden är vår oas, vårt ställe att hämta krafter och umgås med familjen och alla barnbarn, har drottning Silvia sagt till Expressen.

Allvarliga varningen för farliga växten

På Öland finns mycket grönska. Nyligen invigdes årets idéträdgårdsutställning på Solliden slott, designad av ingen mindre än John Taylor från SVT:s "Trädgårdstider".

Men det finns andra växter som lurar på ön och nu har en kvinna skickat in en anmälan till kommunen. Det ska handla om den giftiga växten odört, som kan ge allvarliga konsekvenser vid intag.

Växten upptäcktes på kommunens mark på Toppsockergatan i Mörbylånga, rapporterar Ölandsbladet.

"De är ju riktigt farliga, räcker nog inte att bara ha en skylt om varning", skriver kvinnan i anmälan.

Kan förväxlas med annan växt

Odört är en slug växt eftersom den lätt kan förväxlas med hundkäx. Skillnaden är att den utger en obehaglig odör som liknas vid katturin.

Annons

Enligt giftinformationcentralen är den mycket giftig och innehåller koniin:

"Allvarliga förgiftningar har förekommit. Smaken uppges vara mycket obehaglig, därför bedöms risken för förgiftning genom olyckshändelse som liten. Förväxlingar med ätliga växter har dock inträffat."

Symtom på förgiftning

Några av symtomen innefattar salivavsöndring, törst och kräkningar. I de allvarligaste fallen kan personen drabbas av tal- och sväljsvårigheter samt muskelpåverkan.

Enligt statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) kan den även orsaka fosterskador och död genom andningsförlamning.

Om en person råkat få i sig växten ska man ge medicinskt kol.

Annons