Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så blir kungafamiljens privata sommar på Öland – vi vet alla detaljerna!

23 jun, 2023, 21:00 
AvLinus Brännström
Kungafamiljen

Privat slott och nybyggda lyxhus – men också hämtpizza och Ica.
Öland har varit kungligheternas sommarparadis i 120 år.
Så här lever dagens prinsar och prinsessor på Solliden.

Annons
EXKLUSIVT: Victoria och Daniel på bröllop – se filmen!Brand logo
EXKLUSIVT: Victoria och Daniel på bröllop – se filmen!

Öland är ett sommarparadis för många svenskar – så även för kungafamiljen.

Sollidens slott har varit sommarbostad för svenska kungligheter i över 100 år och kung Carl XVI Gustaf har varit slottets ägare sedan 1950 då han ärvde fastigheten av sin farfars far, Gustav V.

Sollidens slott omgivet av grönska
Sollidens slott stod färdigt 1906 och är inspirerat av Medelhavets arkitektur.

Fastigheten är kungens privata egendom – till skillnad från de kungliga slotten som ägs av staten. Den räknas därför in i kungafamiljens privata förmögenhet, som enligt Business Insider beräknas uppgå till runt 600 miljoner kronor.

– Solliden är ett stycke kulturarv som jag känner mycket varmt för. Det byggdes av min farfars mor, Drottning Victoria, och stod färdigt 1906. När min farfars far, Gustav V, gick bort år 1950, fick jag ärva slottet. Min ambition är att förvalta Solliden så att kommande generationer också får uppleva denna unika miljö, säger kung Carl XVI Gustaf själv på Sollidens hemsida.

Annons

Ja, Solliden har en spännande historia. Drottning Victoria, som ju kom från Tyskland, trivdes aldrig i det kalla och fuktiga klimatet i Sverige.

Relationen med Gustav V var inte heller den bästa och hon kom att tillbringa allt mer tid utomlands – inte sällan tillsammans med livläkaren Axel Munthe i hans sommarhus San Michele på den italienska ön Capri. Exakt hur relationen mellan Victoria och Munthe såg ut är omtvistat men i flera böcker och dokumentärfilmer har de pekats ut som ett kärlekspar.

Det här var ju en tid då en kunglig skilsmässa var helt otänkbar.

Kungafamiljen poserar med varandra på Solliden och ler in mot kameran
Hela kungafamiljen samlad på Solliden.

Drottning Silvia: ”Solliden är vår oas”

Sollidens slott byggdes i alla fall med inspiration av Munthes hus på Capri – han var också involverad i utformningen av slottet. Victorias föräldrar erbjöd sig till och med att stå för notan eftersom Tullgarns slott, där kungafamiljen då tillbringade sina somrar, ansågs vara för fuktigt för Victorias sköra hälsa.

Annons

– Här kan man ju andas, sa Victoria vid en av sina tidiga rekognoseringar på Öland, enligt Sollidens slotts hemsida.

160 tunnland mark köptes loss av den svenska staten och huset ritades sedan av arkitekt Torben Grut, som senare kom att rita Stockholms stadion, under överinseende av Victoria – den blivande drottningen lade själv den första grundstenen när byggnationerna påbörjades 1903.

När Victoria dog 1930 ärvde maken Gustav V Solliden och kungen ärvde som sagt fastigheten av honom – vår kung var bara ett barn då och det var hans mamma, prinsessan Sibylla, som disponerade villan. Kungen tillbringade dock flera somrar på Öland och när drottning Silvia besökte Solliden för första gången 1973 blev även hon förälskad i platsen och hon har sedan dess bland annat engagerat sig i parkens planteringar.

– Solliden är vår oas, vårt ställe att hämta krafter och umgås med familjen och alla barnbarn, har drottningen sagt till Expressen.

Flygbild på kronprinsessan Victorias och prins Daniels hus Villa Skönvik som ligger inne på Sollidens slottsområde
Kronprinsessan Victorias och prins Daniels privata sommarhus Villa Skönvik ligger inne på slottsområdet.

Victorias och Daniels hus på Öland

Att kungafamiljen trivs på Öland än i dag och mår bra av den friska luften råder det ingen tvekan om – det är ju bland annat på Solliden som kronprinsessan Victorias födelsedag firas varje år.

Annons

Och likt sin historiska namne har även kronprinsessan Victoria låtit bygga ett eget drömhus på Sollidens slottsområde.

Villa Skönvik, som kronprinsessparets privata bostad kallas, har sjöutsikt över Kalmarsund. Det 328 kvadratmeter stora huset stod klart 2013 och har en modern design – de exakta bygglovsritningarna är dock hemligstämplade av kommunen. Framför villan ligger en pool på fyra gånger tio meter.

Då Villa Skönvik inte ligger på en egen tomt utan är en del av Solliden är det svårt att beräknas dess värde. Men det handlar om tiotals miljoner kronor.

– Det såldes två stycken fina sommarställen som låg precis i anslutning till Solliden häromåret. Fina lägen nere vid vattnet. De gick för 15 respektive 20 miljoner kronor, det är de dyraste villorna som har förmedlats på Öland, har Anders Törnqvist, som driver Ölandsmäklarna, berättat för Svensk Damtidning.

– Det var sjötomter. Det behöver vara sjötomt för att man ska komma upp i sådana pengar, det har stor betydelse. På Öland finns det bara 25–30 sjötomter totalt, mer än så är det inte.

Flygbild på Kavaljershuset på Solliden
I det stora Kavaljershuset bor prinsessan Madeleine och prins Carl Philip med familjer.

Så bor Carl Philip och Madeleine på Solliden

Även prins Carl Philip och prinsessan Madeleine har ”eget” boende på Solliden. De brukar bo med sina familjer i det stora Kavaljershuset – som från början var tänkt att inhysa gäster och personal.

Annons

Huset är drygt 500 kvadratmeter stort och ligger helt avskilt inne på slottsområdet, ungefär fem minuters promenad från slottet.

Intill Kavaljershuset ligger hönsgården där kungen och drottningen brukar umgås med sina barnbarn.

– Vi gör en massa saker tillsammans och försöker bara umgås, berättade drottningen för Expressen för några år sedan.

– Det finns en viss ritual. Den börjar med hönsen och går sedan över till hästen och sedan tillbaka igen. Det älskar barnen. Sedan brukar kungen lägga nät med Estelle. Att plocka ägg hos hönsen är uppskattat.

Just att lägga nät var även något som kungabarnen ägnade sig åt tillsammans med sin pappa när de var yngre. När kronprinsessan Victoria höll tal på kungens 70-årsdag lyfte hon fram just sommaraktiviteterna från Öland som några av sina starkaste minnen.

– Och somrarna på Öland, med fiskenät som skulle vittjas, att sitta där i båten med dig pappa, är ett av mina finaste minnen, sa hon i talet enligt Svenska Dagbladet.

Flygbild på båthuset på Solliden där kungafamiljen har sina båtar
Lyxiga båthuset används för fest och avkoppling. Här ligger också kungligheternas båtar.

Här kan du se en kunglighet på Öland

En annan byggnad som används flitigt av kungafamiljen är båthuset som ligger vid Kalmarsunds strand. Där hålls privata middagar och fester men kungafamiljen tillbringar också gärna varma sommardagar på båthusets stora solterasser – inte minst under de timmar när slottet och parken är öppet för allmänheten.

Båthuset inhyser bland annat stora sällskapsytor, bastu och omklädningsrum.

Men det händer förstås att kungafamiljen också rör sig utanför det stora slottsområdet. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel, som ju både brinner för hälsa och välmående, har bland annat setts jogga tillsammans på Alvaret.

Annons

Även andra delar av familjen tycker om det mäktiga Alvaret.

– Vi brukar försöka ta oss hit varje dag. Det är ju enormt vackert, har Chris O'Neill sagt till Expressen.

Vill man se en kunglighet på Öland har kungafamiljen också en rad andra smultronställen som man kan passa på att besöka – har man tur kanske man stöter ihop med en prins eller en prinsessa.

Prinsessan Sofia och prinsessan Estelle tittar på konsert på Borgholm slottsruin
Prinsessan Sofia och prinsessan Estelle på Molly Sandén-konsert – tillsammans med Patrick Sommerlaths döttrar Anaïs och Chloé.

Kungafamiljens smultronställen på Öland

Ett hett tips är Borgholms slottsruin som ligger nära Sollidens slott. I ruinen brukar det sommartid anordnas konserter med stora artister – där har kungabarnen synts otaliga gånger. Numera också deras barn, i somras var till exempel prinsessan Estelle på plats – utan mamma och pappa men i sällskap med prinsessan Sofia – för att njuta av en konsert med Molly Sandén och Tove Styrke.

Annons

När kungabarnen var yngre festade de ofta på Strand Hotell och numera äter de ibland middag på Hotell Borgholm.

Nuförtiden är det ju dock snarare familjeliv än fest som gäller och på Öland har man sällsynta möjligheter att se vår kungafamilj i mer vardagliga situationer. Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle har till exempel synts handla tillsammans på Ica Slottshallen i Borgholm – där även prinsessan Madeleine och Chris O'Neill brukar proviantera.

Kungafamiljen köper också hantverksglass från Ölandsglass glascafé i Borgholm, rabarber- och jordgubbsglass ska vara stora favoriter, och prinsessan Madeleine och Chris O'Neill brukar köpa hämtpizza från Pizzeria Öland.

Foto: Instagram, TT

Annons