Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias och Daniels privata lyxbostäder – värda 80 miljoner kronor

23 nov, 2021, 16:00 
AvLinus Brännström
Kronprinsessan Victorias och prins Daniels lyxbostäder

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har byggt upp en förmögenhet i sina privata fastigheter. Parets egna hus värderas till runt 80 miljoner kronor.

Annons
Kungafamiljens ALLA hem!Brand logo
Kungafamiljens ALLA hem!

”Det är ett fantastiskt område. Jättedyrt.”

Så beskriver mäklaren Björn Ericsson, som driver Svensk Fastighetsförmedling på Värmdö, området Fågelbro där kronprinsessan Victoria och prins Daniel valt att köpa en fastighet och just nu bygger ett exklusivt fritidshus.

Skärgårdsdrömmen ute på Fågelbro

Fastigheten, som kronprinsessparet köpt privat, ligger med gångavstånd till fashionabla Fågelbro Golf & Countryclub och består av 1,6 hektar mark och drygt 7 000 kvadrat vatten. Där är fyra nya byggnader under uppförande – en huvudbyggnad och tre komplementsbyggnader.

”Alla byggnader har stående träpanel som målas med järnvitriol så att de blir silvergrå, fönstren är av trä och ska behandlas så att även de får en grå ton. Tak på huvudbyggnad och komplementbyggnad nr 1 är bevuxna med växter i form av sedumtak medan taken på komplementbyggnad nr 3 och komplementbyggnad nr4 är belagda med grå plåt. Terrasserna runt byggnaderna görs av grånat trä respektive betong”, står det i bygglovet som godkänts av Värmdö kommun.

Annons

Dessutom ska det bli en pool – samtidigt som den gamla bryggan och sjöboden kommer att behållas.

”Ett av de dyraste områdena”

Men hur mycket kommer kronprinsessparets sommarställe vara värt när allt är klart?

– Där de har valt att köpa är ett av de dyraste områdena på Värmdö. Det finns några godbitar där det sällan säljs och där det finns mycket pengar. Just Fågelbrolandet är ett sådant område, säger mäklaren Björn Ericsson.

Kronprinsessparets hus på Värmdö ligger intill Fågelbro Golf & Country Club.

Oavsett vilket slags hus som hade stått där värderas en sjötomt i den storleken i det området till åtminstone 20 miljoner kronor.

Handlar det om ett exklusivt hus blir värdet förstås mycket högre.

– Exempelvis gick det ett hus för 38 miljoner som inte hade sjötomt men som hade en fantastisk havsutsikt. Det var nybyggt 2018, enplansvilla på 300 kvadrat i glas och betong med dubbelgarage, säger Björn Ericsson.

Annons

Vad gäller Victorias och Daniels hus är det förstås svårt att säga hur mycket det kommer att vara värt när allt står klart – det beror på standard, storlek och en rad andra faktorer.

Värt uppemot 50 miljoner

Men det är förstås otroligt att standarden skulle vara något annat än högsta klass. I så fall kan värdet i slutändan bli uppemot 50 miljoner kronor.

– Kan man få 40–50 miljoner för ett ställe på Värmdö? Visst kan man det, alla gånger. Det är väl vad det bör ligga på för ett sådant ställe med sjötomt och ett normalstort hus. Tittar man på Fågelbro och Malma så är det bland de dyraste områdena på Värmdö. En sjötomt där säljs för mycket mer än en sjötomt i ett annat område, säger Björn Ericsson.

– Sedan är det ju så att när personer som folk känner till slår ned bopålarna i ett område så går priserna upp. Det drar folk.

Annons

Det nya sommarparadiset på Värmdö är ju inte heller kronprinsessan Victorias och prins Daniels enda privata fastighet.

Sommarparadiset Villa Skönvik

De har också låtit bygga en modern villa, som kallas Villa Skönvik, på Öland med sjöutsikt över Kalmarsund. Det 328 kvadratmeter stora huset stod klart 2013 och har en modern design – de exakta bygglovsritningarna är dock hemligstämplade av kommunen.

Framför Villa Skönvik ligger en pool på fyra gånger tio meter.

– Det är kul att de bygger och satsar här, säger mäklaren Anders Törnqvist som driver Ölandsmäklarna.

Villa Skönvik

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel äger Villa Skönvik privat – huset ligger dock inte på en egen tomt utan inne på Sollidens slottsområde. Kungen äger Solliden privat.

Annons

Så mycket är huset på Öland värt

Att Villa Skönvik inte har någon tomt utan är en del av en större fastighet gör att villan, till skillnad från den på Värmdö, i princip aldrig kommer att kunna säljas. Men om vi leker med tanken att marken runt Villa Skönvik skulle gå att stycka av till en fastighet av ungefär samma storlek som fastigheten på Värmdö och att den skulle sträcka sig ända fram till Kalmarsund skulle den troligtvis bli värd runt 30 miljoner kronor.

– Det såldes två stycken fina sommarställen som låg precis i anslutning till Solliden förra året. Fina lägen nere vid vattnet. De gick för 15 respektive 20 miljoner kronor, det är de dyraste villorna som har förmedlats på Öland, säger Anders Törnqvist.

– Det var sjötomter. Det behöver vara sjötomt för att man ska komma upp i sådana pengar, det har stor betydelse. På Öland finns det bara 25–30 sjötomter totalt, mer än så är det inte.

Om man räknar ihop det innebär det att kronprinsessparets privatägda fastigheter är värda uppemot 80 miljoner kronor – även om det ena av dem, Villa Skönvik, i princip inte går att sälja och lär stanna inom familjen i många generationer framåt.

Annons

Lyxdetaljerna på Haga slott

Då har vi inte pratat om Haga slott, där familjen bor till vardags. Men slottet ägs ju inte av kungafamiljen privat utan förvaltas av Statens fastighetsverk.

Men till skillnad från husen som kronprinsessparet äger själva, som vi aldrig lär få titta in i, går det i alla fall att få en uppfattning om vilken standard och stil som Victoria och Daniel gillar genom att titta på Haga.

Slottet genomgick ju som bekant omfattande renoveringar när paret skulle flytta in – allt som allt gick upprustningen på 46 miljoner kronor. Då handlade det inte enbart om kosmetiska detaljer utan det var omfattande insatser för att modernisera huset och få till en fungerande säkerhet.

Det fanns dock inslag av lyx i renoveringsnotan. Köket från Kvänum beräknas ha gått på en miljon kronor – i den summan ingick bland annat en gasspis från AGA för 105 000 kronor. Tapeterna som köptes in från Björklund & Wingqvist gick samtidigt loss på 40 000 kronor.

Sedan den här bilden togs har lekstugan renoverats – för 117 000 kronor.

På senare år har Statens Fastighetsverk fått lova att plöja ner ännu mer pengar i Haga slott – bland annat rustades den klassiska lekstugan på fastigheten upp för hela 117 000 kronor 2016. Målare och snickare jobbade med lekstugan i en månad.

Annons

– Lekstugan är skyddad som statligt byggnadsminne och omnämns särskilt i vårdprogrammet och därför krävs också extra omsorg som en vanlig lekstuga kanske inte får, har Åsa Carlberg, pressekreterare vid Statens Fastighetsverk, sagt till Svensk Damtidning.

Bland andra investeringar på senare år på Haga slott märks elbilsladdare för 49 000 kronor, ny grusgång till bryggan för 91 000 kronor, solcellspaneler för 397 000 och inte minst en altanrenovering för 1,4 miljoner kronor.

Foto: TT

Annons