Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Anders Pihlblad stoppad från möte med Madeleine: "Får inte allt man önskar sig"

29 dec, 2023, 13:00 
Louise Wibergh Lenti

Det är inte helt problemfritt att göra en dokumentär om kungafamiljen.

Annons
Anders Pihlblads problem med Victoria: ”En utmaning”Brand logo
Anders Pihlblads problem med Victoria: ”En utmaning”

Journalisten och programledaren Anders Pihlblad har haft ett riktigt specialuppdrag utanför sina timmar i Nyhetsmorgon-studion under 2023. Han är nämligen programledare i dokumentären "Kungahuset 2023" där han fått följa delar av kungafamiljen under deras uppdrag genom året.

Jobbet innebär att ta stora kliv för att hinna ifatt familjen som är i konstant rörelse. Pihlblad följer bland annat med till Australien, Nya Zeeland, Georgien, Estland och Tyskland.

Pihlblad om året: "Väldigt annorlunda"

I en intervju med Expressen berättar han nu hur upplevelsen varit.

– Det har varit jätteroligt och jättespännande och väldigt, väldigt annorlunda, säger Anders Pihlblad.

Även om Anders är van att intervjua politiker så är det något speciellt med att intervjua våra kungligheter. De ska tilltalas på ett speciellt sätt och det finns en mystik kring dem som är svår att komma ifrån. De många resorna och den långa bevakningen har däremot gjort att de fått en fin relation.

Annons

– Vi har fått till några rätt långa samtal. Där kungen har varit väldigt öppen, tycker jag. Öppenhjärtligt, både pratat om de här femtio åren på tronen, men också om framtiden, berättar han.

Kronprinsessan Victoria, Anders Pihlblad
Victoria och Anders i en intervju i samband med kronprinsessparets besök i Australien.

Han understryker dock att man absolut inte kommer någon nära men att han å andra sidan inte gjort det med de politiker han intervjuat tidigare heller.

– Men som genomgående tycker jag att de har varit generösa med sin tid och verkligen försökt att berätta, även om man problematiserar ibland, menar Pihlblad.

Madeleine lyser med sina frånvaro

I dokumentären får vi se intervjuer med kungafamiljen. Kungen, Silvia, Victoria, Daniel, Carl Philip och Sofia – alla ställer upp på intervjuer vid olika tillfällen.

Annons

Men det är någon som saknas.

Madeleine, liksom maken Chris O'Neill, är med på bild men intervjuas aldrig. Förklaringen bakom detta är att Madeleine mestadels haft uppdrag i USA under året. De gånger hon befunnit sig i Sverige har inte produktionen fått möjlighet att prata med henne.

– Det är klart att hon fanns med på vår önskelista, men man får inte allt man önskar sig, konstaterar Pihlblad till Expressen.

Han tror dock att det här året är ett undantag. I de dokumentärer som sänds tidigare år har Madeleine nämligen varit med på intervjuer.

– Jag utgår från att det blir annorlunda nästa år, framför allt om hon flyttar hem, avslutar Anders Pihlblad.

Foto: TT

Annons