Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Siffrorna som avslöjar kungafamiljen – så mycket jobbade de i år

23 dec, 2023, 20:13 
Louise Wibergh Lenti

Kungen och Silvia – de hårdast arbetande pensionärerna i landet?

Annons
Johan T Lindwall: ”Gränsen nådd – Madeleine har skyldigheter”Brand logo
Johan T Lindwall: ”Gränsen nådd – Madeleine har skyldigheter”

Kungafamiljen har minst sagt ett annorlunda jobb och ingen dag är den andra lik.

I de dagliga uppdragen ingår det vi skulle kalla för vanligt hederligt kontorsjobb med interna möten, förberedelser och företräden för organisationer och liknande. Utöver det ska de klämma in en mängd officiella programpunkter och resor runtom i Sverige och världen där de representerar kungahuset och Sverige som land.

I den officiella kungliga kalendern publiceras ett urval av de officiella uppdragen som kungafamiljen gör. Med den som grund kan vi nu ge en fingervisning kring hur starkt flitighetens lampa lyst hos de olika medlemmarna i kungafamiljen under året.

Kungen och Silvia visar var skåpet ska stå

Vi kommer definitivt minnas 2023 som ett jubileumsår. Det var 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung, 100 år sedan Stockholms Stadshus invigdes, 80 år sedan drottning Silvia föddes och 50 år sedan Carl XVI Gustaf tog över tronen.

Annons

Firandet av kungen 50 år på tronen är nog det jubileum som tagit upp mest tid för alla i kungafamiljen – inte minst kungen själv.

För att tacka för förtroendet och fira tillsammans med folket åkte kungen och Silvia på en turné där de besökte alla 21 län i Sverige. Samtidigt har de fortsatt det vardagliga arbetet parallellt vilket lett till ett otroligt hektiskt schema.

Kungen har rest i Sverige, Estland, Grekland, Portugal, Finland och Storbritannien under året och haft hela 214 officiella uppdrag!

Silvia ligger inte långt efter och har rest i Sverige, Estland, Grekland, Polen, USA och fem vändor till Tyskland. Totalt 171 officiella uppdrag.

Det är kaxigt jobbat av en 77- och 79-åring!

Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf
Silvia och kungen vinkar till folket som samlats i Stockholms innerstad för att fira kungens 50 år på tronen i september.

Tydlig uppdelning bland barnen

Arbetsbelastningen för Victoria, Carl Philip och Madeleine går i en tydligt fallande skala, vilket också är rimligt med tanke på tronföljden.

Annons

Victoria har i egenskap av kronprinsessa mycket fler offentliga uppdrag än sina syskon. Under året har hon rest runt i Sverige, Australien, Nya Zeeland, Georgien, Jordanien, Svalbard, Finland, Danmark, Tyskland och hunnit med två vändor till Storbritannien. Totalt har hon haft 168 officiella uppdrag.

Näst på tur är prins Daniel som under året varit på uppdrag både med och utan Victoria. Han har rest runt i Sverige, Australien, Nya Zeeland, Jordanien, Finland, Danmark, Norge, Tyskland och Storbritannien. Totalt 117 officiella uppdrag.

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel
Dream team på resande fot! Här på besök hos School of Aerospace och Aviation Research Technology Centre i Storbritannien.

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia är lite mer anonyma av sig och Carl Philip har inte ens haft hälften så många uppdrag som storasyster Victoria. Dels är han längre ifrån i tronföljden och dels har han små barn hemma vilket säkert också påverkar. Han har rest runtom i Sverige, Frankrike och USA och haft 74 officiella uppdrag.

Annons

Sofia följde med Carl Philip på uppdraget i USA men har utöver det jobbat hemma i Sverige. Totalt 50 officiella uppdrag för henne.

Prins Carl Philip, prinsessan Sofia
Hela fina prinsfamiljen på plats vid kungliga slottet för att fira kungens 77-årsdag i våras.

Besvikelsen kring Madeleine

Att Prinsessan Madeleine och maken Chris O'Neill kommer längst ner på denna lista är föga förvånande. Madeleine får trots allt inget apanage och har heller inte samma skyldigheter som Victoria och Carl Philip. Hon är däremot kvar i tronföljden vilket ändå gör att hon förväntas dyka upp vid viktiga tillfällen.

Detta är något som blev aktuellt inte minst nu vid Nobel i december då Madeleine lyste med sin frånvaro – till Svensk Dams chefredaktör Johan T Lindwalls stora besvikelse.

– Prinsessan Madeleine ingår fortfarande i tronföljden och då har hon skyldigheter. En sådan skyldighet är att komma hem på årets viktigaste kungliga högtid, Nobel, säger Lindwall.

Annons

Under året har Madeleine haft 16 offentliga uppdrag varav 12 av dem var på plats i Sverige. Det är en markant ökning från de senaste åren men det finns förhoppningar om att uppdragen ska bli ännu fler nu åren som följer. Chris har av naturliga skäl inte haft några egna uppdrag men har varit med och stöttat Madeleine vid 9 tillfällen.

Prinsessan Madeleine, Chris O'Neill
Madeleine och Chris på Victoriadagen i Borgholm i somras.

Så mycket har kungligheterna jobbat 2023

Kungen: 214 uppdrag.

Drottning Silvia: 171 uppdrag.

Kungaparet tillsammans: 100 uppdrag.


Kronprinsessan Victoria: 168 uppdrag.

Prins Daniel: 117 uppdrag.

Kronprinsessparet tillsammans: 68 uppdrag.


Prins Carl Philip: 74 uppdrag.

Prinsessan Sofia: 50 uppdrag.

Prinsparet tillsammans: 36 uppdrag.

Prinsessan Madeleine: 16 uppdrag.

Chris O'Neill: 0 uppdrag.

Prinsessparet tillsammans: 9 uppdrag.

Foto: TT

Annons