Ändringen i Ockelbo – som påverkar Victoria och Daniel

victoria och daniel

TT

Victoria och Daniel har alltid kunnat känna sig trygga i Ockelbo, men nu har allt förändrats.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är två av Sveriges mest välbevakade människor, och med sin roll inom kungafamiljen är det viktigt att de får skydd när de behöver. Av den anledningen har de Säpo-vakter som följer med dem och hjälper till att hålla ett öga på omgivningen så att inget oväntat dyker upp.

I Stockholm är de ständigt i strålkastarljuset och därför kan det vara skönt att ha en annan plats där de kan koppla av och vara sig själva till hundra procent. Det är självklart Daniels hemort Ockelbo, där de alltid har kunnat leva ett vanligt liv.

De har setts kolla in pimpeltävlingen – och sparkutställningen – när Wij Trädgårdar hade isfest på Bysjön (det enda som avslöjade dem var livvakterna med öronsnäckor och långa rockar).

Och innan pandemin slog till var hela Hagafamiljen stammisar på den årliga konstrundan som varje påsk brukar äga rum i trakten.

LÄS MER: Hos mormor Silvia och farmor Ewa: Prinsessan Estelles två världar

Så var också fallet påsken 2018. Prins Daniels föräldrar Olle och Ewa Westling och hans syster Anna var med på konstrundan – och ett av stoppen var i en gammal nerlagd skola, mitt ute i skogen. Där stötte Victoria och Daniel ihop med Gävlebon Cicilia Segerstierna och hennes dotter Edit Domstad.

victoria daniel

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gjorde ett tre dagar långt officiellt besök i Ockelbo efter bröllopet.

ANDERS WIKLUND / TT

– De kändes så äkta och sammansvetsade i familjen. Det var som att träffa gamla vänner från förr, sa Cicilia Segerstierna senare till Svensk Damtidning och berättade att hon direkt hade känt igen prins Daniels syster Anna, eftersom hon köpte sitt hus av Cicilia år 2010.

Kronprinsessan Victoria på utflykt med Oscar och Estelle

– Kronprinsessan var precis som en helt vanlig mamma, klädd i jeans och poncho. Och Estelle och Oscar sprang omkring som barn brukar.

Vanligtvis är de allra flesta i familjen Westlings hemtrakter lojala med kronprinsessan och familjen, de avslöjar ingen information om dem till nyfikna journalister, och själva skulle de aldrig drömma om att be Victoria och Daniel om en selfie.

– Jag vet ju att Victoria och Daniel brukar titta in och sitta och fika hembakat, ibland är Daniels föräldrar också med, och det har inte blivit något rabalder kring det. De har kunnat göra det som vilka vanliga människor som helst, säger Yngve Gunnarsson från Ockelbos hembygdsförening till Svensk Dam.

Men det hände faktiskt för inte alltför länge sedan att någon bröt mot den oskrivna regeln att aldrig hänga ut Victoria och Daniel när de är på besök, men inte var det en Ockelbobo.

– Förutom häromåret, då dök det plötsligt upp en bild i en tidning. Då var det en besökare, som inte var från Ockelbo, som inte kunde motstå att ta upp kameran!

LÄS MER: Okända bilden på Ewa Westling kommer fram – efter 53 år

LÄS MER: Avslöjandet om Olle Westling – efter alla år

LÄS MER: Victorias hemliga tradition – hos Ewa Westling i Ockelbo