Äntligen! Kungafamiljen samlas – för kunglig galamiddag

30 aug, 2021, 19:00 
Kungafamiljen på galamiddag
Det är hela ett år och nio månader sen sist – men nästa vecka blir det äntligen kunglig galamiddag på Stockholms slott igen!
Annons
Hör Silvia och Victoria berätta om kamédiademet!
Hör Silvia och Victoria berätta om kamédiademet!

Det är Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier och hans fru Elke Büdenbender som kommer till Sverige för ett tre dagar långt statsbesök och detta ska firas på den finast möjliga kungliga festnivån:

En galamiddag på Kungliga slottet!

Så på kvällen den 7 september får hovfrisörerna äntligen nåla fast ett gäng kungliga tiaror igen, och de kungliga herrarna får knäppa på sig fracken och snöra på sig lackskorna.

På slaget 20.00 står kungen och drottningen sedan värdar för en frackmiddag i festvåningen på Stockholms slott. Och sist det hände var dagen efter Nobelfesten 2019.

Recept.se Nyhetsbrev
Kungaparet Representationsmiddag slottet
Värdparet.

Då gav kungen en middag för Nobelpristagarna – och ingen anade att detta skulle bli den sista stora formella festligheten på slottet på hela ett år och nio månader.

Annons

Den frackmiddag för 150 gäster som var planerad i början av mars 2020 ställdes in med bara två dagars varsel, när vidden av pandemin började stå klar. Och sedan har alla inbjudningar legat på is.

Men nu – nu är det dags igen: Nästa tisdag, den 7 september, kan ett antal lyckligt utvalda se fram emot en fyrarätters på Kungliga slottet.

Men helt som tidigare kommer det förstås inte att bli. I vanliga fall är det fullt blås sådana här kvällar, med drabanterna uppställda och maffig hälsningsceremoni i slottets balsal Vita havet.

Hovet om galamiddagen: ”Pandemianpassat”

Kungafamiljen anländer till galamiddag på slottet
Drabanterna på rad i Stenhallen och kungen som leder intåget – det är så här det brukar se ut när det är statsbesök.

Hovet har dock varskott om att denna middag genomförs ”i ett anpassat mindre format”, så en del av de kungliga ceremonierna kanske inte ser ut som vi är vana vid.

Men en kunglig galamiddag, hörni! Det blir ändå något att se fram emot!

Kungaparet prins Daniel kronprinsessan Victoria galaklädda
Kungaparet och kronprinsessparet laddar för statsbesöket nästa vecka.

Foto: TT.

Annons