Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Arbetet har börjat!Victorias brudklänning sys av 30 meter sidenduchesse

19 jan, 2010, 13:38 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Annons
Victorias brudklänning börjar bli klar...
Victorias brudklänning börjar bli klar...

Kronprinsessan Victorias brudklänning blir ”blågul”– och vit!

Det har modedesignern Camilla Thulin koll på.

– Almgrens Sidenväveri har vävt 30 meter sidenduchesse, det är den finaste kvalitén av siden med glänsande framsida och matt baksida, berättade modedesignern Camilla Thulin i SVT:s morgonprogram. Det är fantastiskt roligt att kronprinsessan Victorias brudklänning är vävd enligt svensk hantverkstradition.

– Victoria är så färgstark i sig själv och vacker i det klassiskt enkla. Hon ska inte ha spetsar och skumheter!

Fin gammal svensk hantverkstradition ska lyftas fram och vårdas ömt. Så tycks Victoria så klokt resonera, och även brudskorna lär vara ”blågula” när hon nu vandrar altargången fram vid Daniel Westlings sida i Storkyrkan den 19:e juni i sommar.

Annons

– Skomakeriet Framåt i Gamla Stan gör fantastiska handgjorda skor och drivs av Carina Eneroth och Åsa Rasmussen. De har vunnit alla tänkbara priser världen över och kan göra en sko i sidenduchesse som blir skön att gå på, som en Ecco-sko, tipsar Camilla Thulin.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Ett levande museum

Almgrens Sidenväveri ligger på Repslagaregatan 15 A i Stockholm, och stoltserar sedan år 1844 med titeln Kunglig Hovleverantör. Väveriet startades år 1833 av Knut August Almgren. Nu drivs det av en stiftelse. Väveriet har en ljuvlig shop och är också ett ”levande museum” där man kan se en 140 årig gammal jacuardväv växa fram under Sonja Enbuskes känsliga fingrar. Och inte bara den – flaggsidenet till Victorias och Daniels förmälning vävs nu också för fullt. (Bröllopsväven lär vi däremot inte se ens en snutt av, hemlig som den är)

Smycken då ?

– Bolins har ju tjänat ryska kungahuset och varit hovleverantörer åt tre svenska kungar så…

Underförstått: här har vi också en högst trolig leverantör av Victorias och Daniels vigselringar.

Antagligen följer Victoria mamma Silvias val vad beträffat tiara och låter kamédiademet pryda hjässan. En charmfull blink åt Bernadotteättens franska rötter.

Av Marianne Rolfstadius

Foto: Charles Hammarsten


Annons