Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Arbetet har börjat! Victorias brudklänning sys av 30 meter sidenduchesse

19 jan, 2010, 13:38 
Agneta Nisbeth
Hur kommer kronprinsessan Victorias brudklänning att se ut? Läs allt om förberedelserna för den kungliga outfiten hos Svensk Damtidning.
Annons

Här kan du läsa allt om kronprinsessans bröllopsklänning inför bröllopet med Daniel Westin. Modedesignern Camilla Thulin berättar om kreationen och vägen till bröllopet.

Victorias viktiga ord – i Bangladesh: ”Borde vara…”Brand logo
Victorias viktiga ord – i Bangladesh: ”Borde vara…”

Victorias brudklänning

– Almgrens Sidenväveri har vävt 30 meter sidenduchesse, det är den finaste kvalitén av siden med glänsande framsida och matt baksida, berättade modedesignern Camilla Thulin i SVT:s morgonprogram. Det är fantastiskt roligt att kronprinsessan Victorias brudklänning är vävd enligt svensk hantverkstradition.

– Victoria är så färgstark i sig själv och vacker i det klassiskt enkla. Hon ska inte ha spetsar och skumheter!

Fin gammal svensk hantverkstradition ska lyftas fram och vårdas ömt. Så tycks Victoria så klokt resonera, och även brudskorna lär vara ”blågula” när hon nu vandrar altargången fram vid Daniel Westlings sida i Storkyrkan den 19:e juni i sommar.

Annons

– Skomakeriet Framåt i Gamla Stan gör fantastiska handgjorda skor och drivs av Carina Eneroth och Åsa Rasmussen. De har vunnit alla tänkbara priser världen över och kan göra en sko i sidenduchesse som blir skön att gå på, som en Ecco-sko, tipsar Camilla Thulin.

Ett levande museum

Almgrens Sidenväveri ligger på Repslagaregatan 15 A i Stockholm, och stoltserar sedan år 1844 med titeln Kunglig Hovleverantör. Väveriet startades år 1833 av Knut August Almgren. Nu drivs det av en stiftelse. Väveriet har en ljuvlig shop och är också ett ”levande museum” där man kan se en 140 årig gammal jacuardväv växa fram under Sonja Enbuskes känsliga fingrar. Och inte bara den – flaggsidenet till Victorias och Daniels förmälning vävs nu också för fullt. (Bröllopsväven lär vi däremot inte se ens en snutt av, hemlig som den är)

Smycken då ?

– Bolins har ju tjänat ryska kungahuset och varit hovleverantörer åt tre svenska kungar så…

Underförstått: här har vi också en högst trolig leverantör av Victorias och Daniels vigselringar.

Antagligen följer Victoria mamma Silvias val vad beträffat tiara och låter kamédiademet pryda hjässan. En charmfull blink åt Bernadotteättens franska rötter.

Av Marianne Rolfstadius


Annons