Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop – allt du vill veta

01 sep, 2022, 12:00 
Kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop – allt du vill veta

Daniel Westling och kronprinsessan Victoria gifte sig 2010. Här är allt du behöver veta om bröllopet! Vi listar hur kungliga förlovningen gick till, vad vi minns från bröllopsdagen, allt om bröllopsklänningen och även vilka som sjöng under bröllopet...

Annons
Tillbakablick: Här svimmar livgardisten utanför kyrkan – under Victoria och Daniels bröllopBrand logo
Tillbakablick: Här svimmar livgardisten utanför kyrkan – under Victoria och Daniels bröllop

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har en gång i tiden inte varit äkta makar och föräldrar till sina två barn Estelle och prins Oscar. Det fanns en tid då det skrevs mycket inför deras stundande bröllop.

Hur träffades kronprinsessan Victoria och prins Daniel?

Prins Daniel lärde känna kronprinsessan Victoria 2001. Victoria besökte gymmet "Master training" med en kompis där prins Daniel arbetade. Prins Daniel kom att bli Victorias personliga tränare. De påbörjade en vänskapsrelation som sen ledde till kärlek.

Hur gick det till när kronprinsessparet förlovade sig?

Den 24 februari 2009 förlovade de sig. Det kunde ske efter en del formella ting som behövs innan den här typen av kungliga förlovningar offentliggörs.

Annons

Klockan 13.00 den 22 februari 2009 höll kungen konselj på slottet tillsammans med regeringen. Det är vid konseljen som kungen informerar om förlovningen. Enligt uppgifter besökte statsminister Fredrik Reinfeldt Drottningholm under söndagskvällen den 22 februari. Han stannade en timme innan han reste tillbaka in till stan i snöovädret. Enligt svensk lag måste både kungen och regeringen godkänna kronprinsessans blivande make.

Vad är historien bakom Victorias förlovningsring?

Kronprinsessan Victoria visade stolt upp en 1,5 carats förlovningsring. En ring av den sorten kan kosta allt mellan 150 000 och 200 000 kronor. En del har spekulerat kring om det är samma ring som Silvia bar när kungen hade förlovat sig med drottningen.

Var gifte sig kronprinsessan Victoria och prins Daniel?

Det stod till slut klart att vigseln skulle ske i Storkyrkan i Stockholm den 19 juni 2010. Det är samma kyrka som kung Carl Gustaf och drottning Silvia gifte sig i 1976.

Annons

När gifte sig kronprinsessan Victoria?

Kyrkklockorna ringde in till första svenska kungliga bröllopet sedan kungens och Silvias bröllop 1976. Kronprinsessan Victoria var först av sina syskon att gifta sig. Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifte sig den 19 juni 2010. Bröllopet livesändes och bevakades starkt av både svenska och utländska medier.

Hur bevakades det kungliga bröllopet av medier?

Stora delar av bröllopsdagen sändes i SVT1 sommardagen den 19 juni. "Det kungliga bröllopet", en sammanfattning av den minnesvärda dagen, har tidigare varit tillgänglig på SVT play. Nyheten om kronprinsessparets förlovning blev en världsnyhet och paret hyllades i flera utländska medier.

Victorias bröllopsklänning

Victorias bröllopsklänning var gjord enligt svenskt hantverkstradition. Almgrens Sidenväveri har vävt 30 meter pärlvit dubbelsidig sidenduchesse, det var gjord av den finaste kvalitén av siden med glänsande framsida och matt baksida. Klänningen designades av Pär Engsheden.

Annons

Det fem meter långa släpet var kantat med en bård, fäst i midjan och följde slöjans form. Kronprinsessans skor var inklädda i brudklänningens tyg och hon bar kamédiademet som brudkrona.

Brysselspetsslöjan var densamma som Silvia bar under sitt bröllop år 1976.

Victorias bröllopsdiadem

Det kamédidadem som kronprinsessan Victoria bar under bröllopet har en lång historia. Silvia bar det under sitt bröllop, innan dess bar prinsessan Sibylla diademet och även kungligheter längre bak i historien. SVT sände serien på två avsnitt, "Kungliga smycken", där historien bakom förklaras i detalj. Både Victoria och Silvia pratar då om betydelsen bakom smycket.

Daniels kärleksförklaring lämnar inte ett öga torrt.

Artisterna som sjöng på bröllopet

Kvällen innan bröllopet stog flera stora artister på scen för kronprinsessparets skull.

Malena Ernman, Helene Sjöholm, Magnus Uggla, Sarah Dawn Finer och Peter Jöback var några välkända namn under konsertkvällen innan bröllopet som hölls i Konserthuset i Stockholm.

Annons

En nyskriven kärleksduett skriven av Jörgen Elofsson framfördes av Björn Skifs och Agnes Carlsson under bröllopsmiddagen. Den specialskrivna låten fick titeln "When you tell the world you´re mine" och den berörde många.

Var flyttade kronprinsessan Victoria och prins Daniel efter bröllopet?

I samband med kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings förlovning stod det klart att kronprinsessparet skulle flytta in i Haga slott efter bröllopet. De hade tidigare bott i Sjöholmen på Drottningholm.

Prins Daniel: "Störst av allt är kärleken"

Det var under bröllopet som prins Daniels ikoniska citat "Störst av allt är kärleken" blev till. Citatet blev mycket omskrivet tillsammans med hela prins Daniels bröllopstal. Historien om kronprinsessan Victorias trettio brev till Daniel minns vi även lite extra med prins Daniels tal.

Var åkte Victoria och Daniel på bröllopsresa?

Nygifta kronprinsessan Victoria och prins Daniel åkte iväg på en mycket hemlig bröllopsresa. Det spekulerades friskt var det nygifta förälskade paret kan ha rest iväg. De visade sig att de hade hamnat i söderhavsön Bora Bora.

Foto: TT

Annons