Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ari Behns dotter Maud Angelica – egna orden om pappans död

25 dec, 2020, 07:00 
AvMalin Ny
ari behn självmord maud angelica
Snart ett år har gått sedan Ari Behn dog. Här är dottern Maud Angelicas egna ord om sin älskade pappa.
Annons
Allt om Norges kungahus!Brand logo
Allt om Norges kungahus!

Snart ett år har nu gått sedan författaren Ari Behn skulle fira jul med den norska kungafamiljen och exfrun Märtha Louises nya kärlek Durek Verrett.

Men Ari dök aldrig upp på firandet. På kvällen hittades han död i sitt hem. Ari Behn led av svåra depressioner de sista åren av sitt liv.

Maud Angelica, en av tre döttrar som Behn lämnade efter sig, har varit mest öppen kring sin sorg. Hon har bland annat berättat att hon får professionell hjälp för att hantera traumat efter sin pappas självmord i form av psykologstöd och hon går även till en sorgegrupp.

Höll tal på sin pappas begravning

Maud var också den som höll tal på sin pappas begravning i Oslo Domkyrka, begravningens starkaste stund. Även prins Daniel, svenska kungahusets representant på plats, fick torka ögonen efter Maud Angelicas vackra avsked.

– Du sa att jag var en glittrande diamant. Du fick oss att känna att vi kunde bli vilka vi vill. Tack till dig. Vi hoppas att du vet hur mycket vi älskar dig, sa Maud i talet.

Annons

Maud Angelica hade också ett viktigt budskap.

– Pappa kände att han inte hade någon utväg. Men där tror jag att han hade fel. Det finns alltid en utväg. Jag vill säga till alla som lider av mental ohälsa, att det alltid finns en utväg. Det finns folk där ute som kan hjälpa. Alla förtjänar kärlek. Jag ber av hela mitt hjärta: be om hjälp, sa hon.

Fick ta emot pris som Norges modigaste kvinna

Maud har efteråt fått ta emot pris som Norges modigaste kvinna av tidningen Tara. Motiveringen till att priset delades ut till just Maud var just det tal hon höll på sin pappa Ari Behns begravning efter att han tragiskt tagit sitt liv bara ett par veckor tidigare.

Maud vågade tala öppet och ärligt om depression och självmord, och hon har själv sagt att om det kunde hjälpa bara en endaste människa där ute så var det värt det.

Hon har även tidigare berättat om anledningen till varför hon ställde sig inför alla de människor som deltog i begravningen och alla som följde den hemifrån och höll det där talet om sin far som berörde alla som såg.

Annons

”Eftersom jag är en del av kungafamiljen ville jag använda det tillfället till att göra något bra. Jag fick också ut något av den sorg som jag och min familj gick igenom och kunde hjälpa andra människor, förhoppningsvis så att någon annan där ute kan undvika den verklighet som drabbat mig och min familj. Eller känna sig mindre ensam om det redan hänt. Jag kan inte ens beskriva hur mycket det här betyder för mig, och hur mycket jag uppskattar all kärlek och stöd.” har hon skrivit i ett inlägg på sitt Instagram-konto 3_eyed_cat.

Har vart en del i sorgeprocessen

Att Maud stod där, på sin pappas begravning, i direktsänd tv och bara ett par dagar efter att han hade gått bor,t var också en del i sorgeprocessen:

– Jag är stolt över mig själv för att jag klarade det. Det var väldigt överväldigande, jag var tvungen att skriva talet på en vecka samtidigt som jag var i chock. Men det var viktigt för mig att hedra honom och säga något till honom, sa hon tidigare i somras till norska tidningen VG.

Annons

– Jag ville bara berätta hur fantastisk han var.

– Allt som har med pappa att göra är ju sorgligt, men fint också.

När Maud fyllde 17 i maj i år nämnde mamma Märtha Louise det berömda talet i sin gratulation på Instagram.

“Även i din mörkaste stund visade du världen att du tänker på andra, när du delade med dig av din visdom i ditt tal på din pappas begravning. Din talang för att teckna och måla (som du sannerligen inte fått från mig) verkar tillhöra en betydligt äldre person. Jag är så stolt över dig, min älskling”, skriver Märtha Louise.

Foto: TT

Annons