Attacken på kungen – efter bilderna på det privata

Attacken på kungen – efter bilderna på det privata

Kungen bjuder in och visar upp en del av sin vardag, men det är inte tillräckligt, menar kritikern.

Johan T Lindwall: Julklappen är det sista kungen vill ha
Slå på ljud

Året med kungafamiljen i SVT är en tradition som går många år tillbaka i tiden och är ett sätt för kungahuset att få sprida en del av det arbete som deras medlemmar utför under årets gång.

Det här årets program visade bland annat kungaparet tillsammans med Victoria och familjen ute på skidtur, prins Daniels besök ute på skolor och vi fick följa med när prins Julian döptes i slutet av sommaren.

Men recensionerna har varit milda. I Dagens ETC skriver deras recensent Kristin Mcmillen en text som sågar programmet vid fotknölarna.

”Ännu ett år har SVT lyckats göra ettprogram så befriat från spänning och motstånd att de lika gärna kunde visat en testbild” skriver hon i tidningen.

Kritiken: ”Prata om rättsövergreppen”

Kristin menar att dramaturgin är obefintlig, och att hon gärna sett kungafamiljen ta ställning till lite mer brännande frågor och ämnen.

”2021 var året då riksmarskalken kom med ett historiskt förtydligande: Samkönade äktenskap för kungligheter är helt okej. Detta gör att Estelle så småningom får gifta sig med vem hon vill. Ett perfekt tillfälle att prata om de rättsövergrepp som skedde kring Gustav V för att tysta hans påstådda manliga älskare från att läcka, vilket för övrigt skildas i SVT:s stora juldrama ”En kunglig affär”. En kommentar om det kanske?”

LÄS MER: En kunglig affär drar upp skandalen som skakade hela Sverige