Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Avgår efter kungens markering – nu är det ett faktum

03 nov, 2023, 07:00 

Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen avgår efter kungens kritik.

Annons

Kritiken lät inte vänta på sig och det blåste upp till storm direkt. När Rysslands ambassadör fick en inbjudan från Nobelstiftelsen valde kungen att sätta ned foten direkt.

Alla detaljer! Så roddas det inför NobelfestenBrand logo
Alla detaljer! Så roddas det inför Nobelfesten

Hovets informationschef Margareta Thorgren sa att kungen ”reagerar med stor förvåning” och att det inte var bestämt att kungen skulle komma närvara vid prisutdelningen, där han delar ut medalj och diplom.

– Nu avvaktar man vad som händer de närmsta dagarna, innan kungen tar ställning ifall han ska närvara vid prisutdelningen eller inte, meddelade Ekot.

Kronprinsessan Victoria och kungen
Kungen tyckte inte det var en bra idé av Nobelstiftelsen att bjuda in Rysslands ambassadör.

Nobelstiftelsens vd avgår

Kungens markering verkade ha fungerat. Strax efter beskedet drog Nobelstiftelsen tillbaka sitt beslut att bjuda in ambassadörer från Ryssland, Belarus och Iran.

Annons

Efter höstens blåsväder har Nobelstiftelsens vd, Vidar Helgesen, bestämt sig för att lämna sin post. I stället blir han vd för Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC) och assisterande generaldirektör för Unesco.

”Jag trivs verkligen med att få bidra till utvecklingen av Nobelstiftelsens verksamhet och Nobelprisets kraft att sprida hopp och inspiration världen över. Samtidigt har jag ett starkt engagemang för miljö- och havsfrågor och IOC-Unesco har ett tydligt mandat inom FN att främja havsforskning och bättre havsförvaltning”, säger han i ett uttalande.

Vidar Helgesen
Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen avgår.

Hårda kritiken

Vidar Helgesen blev även han väldigt kritiserad i samband med Nobelstiftelsen beslut. Även statsminister Ulf Kristersson hotade då med att ställa in sin medverkan vid prisutdelningen.

– Nobelstiftelsen fattar sina egna beslut. Men jag jag hade inte bjudit in Ryssland om jag hade haft ansvar för en prisceremoni just nu, sa Ulf Kristersson till TT.

Om Vidars beslut har något med kritiken att göra är oklart.

Foto: TT

Annons