Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Avslöjar – så många miljoner tjänar prins William: ”Rekordvinst”

30 jun, 2023, 15:30 
https://image.svenskdam.se/image-9733033?imageId=9733033&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Samuel Björn
Prins William
Prins William fick som äldsta son till monarken ärva Herigdömet av Cornwall i höstas.

Så mycket pengar får prins Williams nu när han tar över Hertigdömet av Cornwall

Annons
Se härliga klippet! Prins Williams oväntade drag på restaurangen – Kate bryter ihopBrand logo
Se härliga klippet! Prins Williams oväntade drag på restaurangen – Kate bryter ihop

I september förra året fick prins William ärva Hertigdömet av Cornwalls egendom efter sin far Charles. Detta då Hertigdömet enligt tradition går i arv till monarkens äldsta barn. Hertigdömets egendom är värderat till över en miljard pund och senaste Sovereign Grant rapporten visade att årets vinst var en rekordhög notering på 24.048 miljoner pund, vilket är över 330 miljoner svenska kronor.

Men hur mycket av detta fick prins William ta del av?

Delar på vinsten i år

Då prins William inte ännu haft egendomen i sitt ägo i ett helt år så har kung Charles rätt till nästan hälften utav vinsten, 11.275 miljoner pund, skriver Hello Magazine.

Annons

Utöver det så behöll teamet som drivit Hertigdömet, som en engångsföreteelse i samband med byte av hertigar av Cornwall, en del av överskottet i år, för arbetsrelaterade utgifter på egendomen, alltså den dagliga driften av egendomen.

Hertigdömet behöll 6.873 miljoner pund och kvar blev det 5,9 miljoner pund till prins William, en inkomst på över 81 miljoner kronor.

Prins William
Prins William under sitt första besök på Hertigdömet av Cornwalls egendom i November efter hans övertagande.

Rätt till all vinst

Kollar man framåt i tiden så kan man se att prins Williams redan från och med nästa år kommer att tjäna betydligt mer än de 81 miljoner han gjorde i år.

Vanligtvis kan nämligen prinsen se hela vinsten från Hertigdömet av Cornwalls egendom som sin privata inkomst. Detta innebär alltså att prins William kan räkna med att fyrdubbla sin inkomst nästa år och landa på en årslön på närmare de 330 miljoner kronor som Hertigdömet hade som vinst i år.

Inte en helt fel årslön alltså!

Hertigdömet Cornwall skapades 1337 av Edward III och har sedan dess gott i arv inom kungahuset. Egendomen är en av de största och äldsta i hela Storbritannien med sina 7000 hektar som sträcker sig över 23 grevskap i både England och Wales.

Annons