Bakslag när prinsessan Margaretha firar sin födelsedag

Bakslag när prinsessan Margaretha firar sin födelsedag

Prinsessan Margaretha skulle fira sin 86-årsdag. Men ett bakslag har drabbat henne.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 44?
Slå på ljud

Prinsessan Margaretha är den mest hemlighetsfulla av Hagasessorna. Hon lever anonymt och stillsamt liv i England. Hon har inte haft några andra prinsessuppdrag än den årliga invigningen av Svenska kyrkans julbasar i London – och det har hon de senaste åren tackat nej till.

Prinsessan Margaretha fyller år – kan inte träffa kungen

I dag firar Margaretha sin 86:e födelsedag, men allt tyder på att det blir en ganska slätstruken födelsedag. I England har coronaviruset slagit hårt mot befolkningen och äldre avråds från att anordna eller delta i större sociala tillställningar. Margaretha kan räkna med ett telefonsamtal från lillebror kungen och sina systrar – men inte mycket mer än så.

Prinsessan Birgitta har kontinuerlig kontakt med sin syster. Det har hon själv berättat om i en intervju med Svensk Damtidning.

– Vi har alla haft svårigheter med coronaviruset. Men det gäller att följa reglerna. Jag har inte pratat med henne på en vecka men jag vet att hon mår bra, sa Birgitta då.

Margaretha bor i det lilla samhället Oxfordshire. Där är det bara de närmaste grannarna som känner till att hon är prinsessa.

LÄS OCKSÅ: Varningen till Ewa Westling – nu behöver prins Daniel bli orolig

"Känner henne inte jätteväl"

När Expressen var i besök i Oxfordshire för några år sedan fick de sig en pratstund med Margarethas granne John Pritchard.

– Hon är ofta ute och promenerar så vi brukar stöta på varandra. Jag känner henne inte jätteväl, men hon är alltid väldigt trevlig och pratig när vi ses, sa John då.

– Vi i byn känner ju varandra eftersom det är så litet och alla ses på puben ibland. Men jag har aldrig sett prinsessan där.

Troligen håller sig Christina inomhus hela födelsedag igenom. Hon bor ensam på sitt gods sedan maken John Ambler dog 2008.

Vi ser sällan Margaretha i Sverige. Hon var på kungabarnens bröllop och flögs till Stockholm på sin 80-årsdag. Den senaste gången hon och kungen träffades på en offentlig tillställning var under prinsessan Adriennes dop 2018.

LÄS OCKSÅ: Hovets besked om Silvia efter tragedin