Varningen till Ewa Westling i Ockelbo

ewa westling prins daniel

Ewa Westling måste vara försiktig. Nu kommer oroliga nyheter från hennes hemstad.
Slå på ljud

Ewa Westling och Olle Westling lämnar sällan sitt kära Ockelbo. Beläget i Gävleborgs län, ungefär tre mil norr om Sandviken, kan man ståta med blygsamma 2700 invånare.

Ewa och hennes man bor i en faluröd villa på Smältvägen. Båda är pensionärer. Olle är tidigare chef för äldreomsorgen i Sandvikens kommun – hustrun Ewa var posttjänsteman i Gävle.

Ewa Westling i farozonen – smittan ökar

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och Ewa Westling.

Prins Daniel är nog orolig för sina föräldrar.

Nu ser både Ewa och Olle självfallet till att ligga extra lågt under coronakrisen. Pandemin innebär att människor i deras åldersgrupp måste vara försiktiga. Speciellt efter nyheterna som nådde oss från runtom i landet, att smittan ökat i 17 av landets 21 län.

I Gävleborg har både andelen misstänkt smittade och andelen positiva prov ökat. Det innebär att utvecklingen går åt helt fel håll för Ewa Westling och de andra boende.

Samtidigt är ökningen förhållandevis blygsam. Jämfört med många andra delar i landet, så har Gävleborg varit ganska så lyckosamma med att hålla smittan hanterbar.

Men de goda nyheterna kommer med en varning.

"Regionen rapporterar att smittspridningen fortfarande ligger på en låg nivå i länet. Antalet positiva svar förväntas dock öka framöver kopplat till situationen i grannlänen och flera lokala utbrott", skriver Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ: Nya bilden på Carl Philip och Sofia

"Vi har tillräcklig tillgång på utrustning

Region Gävleborg har tidigare vidtagit åtgärder för att minska smittspridningen i länet.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och provtar insjuknade personer från områden drabbade av coronavirus för att undvika smittspridning i samhället, har Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare, sagt i ett uttalande.

– Vi har tillräcklig tillgång på utrustning och förbereder om ett ökat behov av utrustning skulle uppstå.

– Det är mer än bekymmersamt eftersom trenden sakta börjar gå uppåt igen. Och från att främst ha handlat om unga vuxna börjar de gå uppåt i åldrarna nu, säger tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Kaarme till SVT.

LÄS OCKSÅ: Bilderna på Estelle väcker reaktioner – från alla