Bakslaget för kungens systrar – efter tuffa beslutet

hagasessorna
Hagasessorna bor i olika städer – och i olika länder. Men några gånger om året träffas de och varje gång är det ett lika kärt återseende. Den här våren är dock annorlunda.
Annons

Hagasessorna och kronprins Carl Gustaf stod otroligt nära varandra under uppväxten på Haga. Men sedan gled de isär. Lillebror blev kung, endast 27 år gammal, och prinsessan Birgitta var den enda systern som valde att gifta sig med en prins.

Annons

De har även valt att bosätta sig i olika städer – och länder. Prinsessan Birgitta bor, som bekant, på Mallorca medan Margaretha lever sitt liv på den engelska landsbygden. Désirée har lämnat den kungliga huvudstaden för slottet Koberg och det är nu endast Christina och kungen som är kvar i Stockholm.

Annons

Hagasessorna kan inte träffas

Men några få gånger om året träffas de fem syskonen. Och det sker oftast i samband med någon födelsedag. Under torsdagen fyllde kungen 74 år, men något födelsedagsfirande med systrarna blev det inte. Det har helt enkelt inte möjlighet att ses just nu, med anledningen av den rådande coronakrisen.

Prinsessan Birgitta med sina syskon: prinsessan Margaretha, kungen, prinsessan Désirée och prinsessan Crhistina.
Hagasessorna kan inte fira lillebror kungen på födelsedagen.

Alla i syskonskaran är över 70 år och tillhör därför en riskgrupp. Prinsessan Margarethe kan heller inte flyga hem till Sverige i nuläget. Däremot bor Birgitta med kungen och drottningen på Stenhammar, så hon uppvaktade förstås sin lillebror på födelsedagen. Men ett så här stillsamt firande har nog kungen aldrig upplevt.

Annons

Så håller de kontakt

Däremot är kungen otroligt noga med att hålla kontakten med systrarna, över telefon.

– Alla mår bra och syskonen har kontinuerlig kontakt. Särskilt nu i dessa tider, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

4 kommentarer till “Bakslaget för kungens systrar – efter tuffa beslutet”

 1. Ulla Lundell skriver: 2 maj, 2020

  Det är inget nytt i att kungligheter inte kan träffas. Vi har alla problem ed att kunna träffas.
  Ulla


 2. Fundering skriver: 2 maj, 2020

  Skandal att Silvia har lockat hit den åldriga Birgitta, som har utvandrat och borde absolut inte åka från Spanien till Sverige och ev. belasta den svenska sjukvården. Hur har kungen mage att förmana oss övriga 70+ att hålla oss undan från våra anhöriga. Jag har en åldrig bror, som bor och betalar skatt i Sverige och som gärna skulle vilja bo hos mig, men för mig är det otänkbart med tanke på vad som sägs när det gäller sjukvården. Har inte kungaparet och Birgitta någon skam i kroppen. Tankar väcks vilka som Silvia mer kan ha bjudit hit, för vem bor egentligen på vackra Drottningholm.


 3. charlotte skriver: 3 maj, 2020

  Tror inte att kungens systrar umgås så mycket i vanliga fall så det är nog inte så stor skillnad nu.
  Birgitta är förmodligen testad, annars hade hon inte kunnat komma till Stenhammar. Hon har väl varit på Koberg och hälsat på Desirée kan man hoppas. Det är jobbigt med för långvariga gäster.


 4. Eva M skriver: 4 maj, 2020

  Det är inte drottningen som lockat hit prinsessan Birgitta. Hon sa att hon hade tråkigt kunde inte gå ut osv så hon åkte till Sverige och lillebror kungen innan stoppet. Inresestoppet hade redan startat i Tyskland.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar