Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bakslaget för kungens systrar – efter tuffa beslutet

02 maj, 2020, 12:00 
Ellen Myrgård Lindén
hagasessorna
Hagasessorna bor i olika städer – och i olika länder. Men några gånger om året träffas de och varje gång är det ett lika kärt återseende. Den här våren är dock annorlunda.
Annons
Det här är HagasessornaBrand logo
Det här är Hagasessorna

Hagasessorna och kronprins Carl Gustaf stod otroligt nära varandra under uppväxten på Haga. Men sedan gled de isär. Lillebror blev kung, endast 27 år gammal, och prinsessan Birgitta var den enda systern som valde att gifta sig med en prins.

De har även valt att bosätta sig i olika städer – och länder. Prinsessan Birgitta bor, som bekant, på Mallorca medan Margaretha lever sitt liv på den engelska landsbygden. Désirée har lämnat den kungliga huvudstaden för slottet Koberg och det är nu endast Christina och kungen som är kvar i Stockholm.

Hagasessorna kan inte träffas

Men några få gånger om året träffas de fem syskonen. Och det sker oftast i samband med någon födelsedag. Under torsdagen fyllde kungen 74 år, men något födelsedagsfirande med systrarna blev det inte. Det har helt enkelt inte möjlighet att ses just nu, med anledningen av den rådande coronakrisen.

Prinsessan Birgitta med sina syskon: prinsessan Margaretha, kungen, prinsessan Désirée och prinsessan Crhistina.
Hagasessorna kan inte fira lillebror kungen på födelsedagen.

Alla i syskonskaran är över 70 år och tillhör därför en riskgrupp. Prinsessan Margarethe kan heller inte flyga hem till Sverige i nuläget. Däremot bor Birgitta med kungen och drottningen på Stenhammar, så hon uppvaktade förstås sin lillebror på födelsedagen. Men ett så här stillsamt firande har nog kungen aldrig upplevt.

Så håller de kontakt

Däremot är kungen otroligt noga med att hålla kontakten med systrarna, över telefon.

– Alla mår bra och syskonen har kontinuerlig kontakt. Särskilt nu i dessa tider, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Foto: TT

Annons