Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Barnens drottning – tv-serie med Silvia och Madeleine

05 mar, 2020, 17:00 
Ellen Myrgård Lindén
prinsessan madeleine drottning silvia barnens drottning
Snart får vi se drottning Silvia och prinsessan Madeleine i en ny, stor, tv-satsning. På söndag har Barnens drottning, som handlar om organisationen Childhood, premiär i TV8. Vi har pratat med mannen bakom hela idén – kungaexperten Roger Lundgren.
Annons
7 saker du inte visste om prinsessan MadeleineBrand logo
7 saker du inte visste om prinsessan Madeleine

Barnens drottning. Många som hör de orden tänker förstås på Silvia. Men det är även namnet på en ny tv-serie, som drottningen och prinsessan Madeleine medverkar i.

Initiativtagare till serien är kungaexeperten Roger Lundgren och det är även han som gör intervjuerna i tv-serien, som kommer att sändas i fem delar – med start på söndag, den 8 mars, kl. 20.30, i TV8. Under torsdagskvällen gästar Roger även Go’kväll, i SVT, för att prata om den nya tv-serien.

Roger Lundgren berättar om Barnens drottning i Go’kväll

Vi träffar Roger som berättar hur det var när han träffade de kungliga kvinnorna under inspelningen.

– Jag har en väldigt bra relation med både drottning Silvia och prinsessan Madeleine. Och inom det här området är de otroligt kunniga. Jag har en enorm respekt för deras kunskap och engagemang. De dukar inte de här svåra frågorna. Utan tar upp problematiken när de till exempel träffar kejsaren av Japan och Thailands kung.

Annons

Den första delen, som sänds i TV8 på söndag, berättar hur Childhood blev till. Att det, på den tiden, var tillåtet med innehav av barnpornografiska bilder och att drottningen inte bara blev hyllad över sitt initiativ med Childhood. I dag är förstås synsättet ett helt annat och flera kungligheter, runt om i Europa, kämpar för barns rättigheter. Men drottning Silvia var absolut först och både drottning Máxima och drottning Rania av Jordanien har berättat att de har inspirerats av den svenska drottningen.

Hemliga inspelningarna med Silvia och Madeleine utomlands

Roger berättar också hur drottningen ser på arbetet med organisationen, längre fram.

– Jag kör så länge jag orkar men det är skönt att finns att Madeleine finns, som kommer att ta över en dag, har Silvia berättat för honom.

Han avslöjar också att han har rest både till Tyskland, USA och Sydafrika med kungligheterna. Han har även träffat dem på Solliden. Och vi kommer att få se många hjärtskärande möten med både utsatta barn, hjälparbetare och föräldrar.

Missa inte Barnens drottning på söndag, den 8 mars, kl. 20.30 i TV8.

Foto: TT, TV8

 

Annons