Bästa bilderna från galamiddagen på slottet

Bästa bilderna från galamiddagen på slottet

Victoria i knappdiademet, Silvia i favoritklänningen och Sofia i bröllopstiaran. Vi har samlat de bästa bilderna från galamiddagen på slottet!

Under tisdagen bjöd kungaparet in ett gäng gäster med anledning av det italienska statsbesöket – och vilken fest det blev! 138 prominenta gäster minglade i de kungliga salarna och efter att kungen hälsat välkommen väntade en läcker fyrarättersmiddag i Vita havet. Gästlistan bestod av alltifrån politiker och kulturpersonligheter till diplomater och hovpersoner. Men de som fick mest uppmärksamhet var utan tvekan drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia.

Kvällens smycken

Drottningen bar sin lila favoritklänning från tyska Georg et Arend och kronprinsessan valde att bära det traditionella knappdiademet till sin gröna paljettklänning. Prinsessan Sofia valde sitt bröllopsdiadem –men utan de gröna smaragderna, som i sitt ursprungliga utförande är fästa i ”briljanttopparna”. Drottningen matchade dessutom sin klänning med det pampigaste garnityret ur det kungliga smyckesskrinet – de Leuchtenbergska safirerna. Safirerna har en imponerande historia. De var nämligen en gåva från kejsar Napoleon I till hustrun Joséphine de Beauharnais omkring år 1805. Visst klär de henne?

Dessutom var det roligt att så många politiker var på plats. Trots det pressade politiska läget såg Stefan Löfven och hustrun Ulla glada ut när de kom in, sida vid sida. President Sergio Mattarella och hans dotter Laura Mattarella hade dessutom många gäster att prata italienska med. Carl Bildts fru Anna Maria Corazza Bildt och paret Eva Swartz Grimaldi och hennes make Salvatore Grimaldi var några exempel.

Meny

Lätthalstrad gravad lax med äppelvariation, västervikssenapsdressing och kavringskrisp

Smörbakad Hjälmaregös med fänkålscrème, ugnsbakad fänkål och beurre blanc med forellrom och gräslöksolja

Ugnstekt tjäder med bakad spetskål, picklade betor, potatispuré, stekt säsongssvamp och krämig svartvinbärssås

Saltkaramellmousse med hjortronmylta, gräddglass och nougatkrisp

Bästa bilderna från kvällen:

 

Läs mer: Galamiddag! Här gör Silvia succé under statsbesöket

Läs mer: Därför har Sofia gjort om sitt bröllopsdiadem

Läs mer: Spekulationerna kring Silvias mystiska plåster

Läs mer: Statsbesöket är igång! Kungaparet tar emot Italiens president

Foto: TT