Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Klart beslut inför Margrethes galafest: Bjuder bara Mary – inte Marie

19 sep, 2021, 07:00 
Drottning Margrethe Kronprinsessan Mary

Kronprinsessan Mary får allt större uppdrag och nu väntar en festbankett vid Margrethes sida. Samtidigt saknas prinsessan Marie.

Annons
Allt om Danmarks kungahus!Brand logo
Allt om Danmarks kungahus!

Margrethe och Mary på gemensamt kungligt uppdrag. Det är vad som väntar i den danska kungafamiljen – redan nästa helg.

Banketten för det danska försvaret är en en årlig kunglig fest på Fredensborgs slott, där drottning Margrethe, 81, står värd för ett antal höga officerare. Och i år får hon sällskap av sin hyllade svärdotter kronprinsessan Mary, 49.

Fredensborgs slott Fredensborg Slot
Fredensborg norr om Köpenhamn: Här blir det snart festbankett igen.

Nästa söndag klockan 20.00 får vi därför se Mary glida in i den berömda Kupolsalen iförd sin nya flotta uniform med guldepåletter, och med broderade eklöv i guld på det svarta skärpet.

Annons

Det är det danska försvarets nyframtagna sällskapsuniform för kvinnor, och motsvarigheten till herrarnas stora mässdräkt.

Kronprinsessan Marys nya galauniform

Kronprinsessan Mary Kronprins Frederik Stor mässdräkt Hæderstegnsmiddagen
Mary i den rätta looken för en officer när klädkoden är högtidsdräkt. För två år sedan var det premiär.

Det är dock enbart kronprinsessan Mary, som själv är officer i det danska Hemvärnet, som kommer att finnas vid drottningens sida den här kvällen. Det uppger det danska hovet för vår systertidning Billed-Bladet.

Marie och Mary – danska prinsessor med olika villkor

Och detta trots att Margrethes andra svärdotter prinsessan Marie faktiskt befinner sig i Danmark just den veckan, för att beta av en rad kungliga uppdrag. Morgonen efter festen ska Marie till exempel ta det första spadtaget till en ny skola.

Annons

Prinsessan Marie är dock inte officer.

Prinsessan Marie Kronprinsessan Mary
Prinsessan Marie och kronprinsessan Mary – två väldigt olika prinsessor.

Men för den som gillar att leta efter tecken blir detta ändå en signal om den särställning som Mary har som kronprinsessa och framtida drottning.

Eller som den danske hovexperten och författaren Søren Jakobsen har uttryckt saken i dansk media:

– Marie och Joachim är sekundära. Mary har helt enkelt en större tyngd och det är drottningens önskan att det ska vara så.

– I takt med att drottningen trappar ner, så är det kronprinsparet som tar över. Det är naturligt att Joachim och Marie inte får de uppdragen.

Annons
Prins Joachim Prinsessan Marie tiara galaklädda
Prins Joachim har sjunkit i den kungliga ”rankingen” och är numera sexa i tronföljden. Här med sin fru prinsessan Marie.

Skillnad mellan danska Mary och svenska Victoria

I Sverige har vi inte riktigt någon kunglig motsvarighet till den danska Hæderstegnsmiddagen, den festbankett som alltså hålls för de olika grenarna inom det danska försvaret: Drottningen bjuder omväxlande in marinen, flygvapnet och armén.

Kronprinsessan Victoria bär heller aldrig militär sällskapsuniform i festsammanhang. Det är en tradition som är ny i Danmark och som kronprinsessan Mary inledde 2019, då både hon och kronprins Frederik, som kan titulera sig konteramiral, anlände klädda i uniform.

Annons
Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik, båda i mässdräkt
Nästa söndag får vi åter se Mary i denna militära stass. Kronprins Frederik är däremot upptagen på annat håll.

Foto: TT.

Annons