Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Beslutet för prins Julian – stora skillnaden mot Estelle och Oscar

28 apr, 2021, 15:00 
Prins Oscar Prinsessan Estelle Prins Julian
Det är inte lätt att vara kungaparets åttonde barnbarn. Skillnaden är stor mellan prins Julian och prinsessan Estelle och prins Oscar.
Annons
Prins Julian Herbert Folke: här är sanningen bakom namnen!Brand logo
Prins Julian Herbert Folke: här är sanningen bakom namnen!

Prinsessan Estelle. Prinsessan Leonore. Och prins Oscar. Alla tre har de gjort sin officiella debut på slottsbalkongen när morfar kungen har fyllt år.

Men i år, när det kunde ha varit fyra veckor gamle prins Julians tur att få kliva fram i rampljuset och för första gången möta svenska folket, så är den möjligheten stängd. Den vanliga folkfesten på kungens födelsedag är ju inställd på grund av pandemin och borggården kommer att eka tom.

Nej, annat var det när prinsessan Estelle var i samma späda babyålder.

Prins Daniel Prinsessan Estelle Kronprinsessan Victoria Baby Dior 2012
Prinsessan Estelle i offentligheten, för allra första gången.

För hennes del ägde denna premiär rum på kungens 69-årsdag, och året var 2012. Drygt två månader gammal stilade hon i mammas Victorias famn, klädd från topp till tå i Baby Dior: Kappklänning, minihatt och strumpor! En stass som ska ha kostat sina modiga tusenlappar.

Annons

Prinsessan Estelles exklusiva babylook

Prinsessan Estelle Kungafamiljen på slottsbalkongen Kungens födelsedag 2012
Estelle firade morfar kungen, klädd i Baby Dior.

När prinsessan Leonore föddes två år senare bodde hon i New York och missade chansen, men det tog hon igen året därpå, och så fick svenska folket möta prinsessan Madeleines dotter på slottsbalkongen, bredvid födelsedagsbarnet kungen och tryggt förankrad i mormor Silvias famn.

Kungen Drottning Silvia Prinsessan Leonore Kungens födelsedag 2015
Prinsessan Leonore, ett år.

Allra flottaste entrén i det kungliga strålkastarljuset gjorde dock prins Oscar, åtta veckor. Hans officiella debut sammanföll med kungens 70-årsdag och då var det stort pådrag på slottet, med tillresta kungligheter från när och fjärran.

Annons

Prins Oscars officiella debut

Prins Oscar Kronprinsessan Victoria Kungens 70-årsdag
När prins Oscar mötte svenska folket.

Prins Julian och hans farfar kungen

Estelles, Leonores och Oscars kliv in i den kungliga världen på kungens födelsedag blev alltså mycket annorlunda jämfört med det stillsamma firande av farfar som väntar för prins Julian på fredag när kungen fyller 75. Men förhoppningsvis kan han ta igen detta senare.

Kungen Prins Julian
Kungen och hans yngsta barnbarn Julian.

– I år är det inget firande på borggården i samband med kungens 75-årsdag, det är inställt eftersom vi befinner oss i en pandemi. Och vilka av barnbarnen som kan delta framåt är inget som vi kan svara på idag. Det är en ickefråga, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Foto: Kronprinsessan Victoria/Kungliga Hovstaterna, Prins Carl Philip/Kungliga Hovstaterna, TT.

Annons