Beslutet för prinsessan Estelle

Kronprinsessan Victoria och hennes dotter prinsessan Estelle

På söndag är det en lite extra speciell dag i prinsessan Estelles liv: Då får hon en ”egen” skulpturutställning!

 

Prinsessan Estelle är åttaåringen som har en egen kulturstiftelse. Och på söndag invigs ”hennes” första utställning. Hovets informationschef Margareta Thorgren säger dock till Svensk Damtidning att det nu är beslutat att prinsessan Estelle inte själv kommer att vara med. Invigningen blir också helt digital på grund av coronaläget, så en video kort sagt.

Prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria.

Med mamma Victoria.

Pappa Daniel sitter i styrelsen för sin unga dotters stiftelse och den första konstnären är vald med omsorg. En kvinna förstås! Och dessutom en kvinnlig pionjär:  Den amerikanska konstnären Alice Aycock, 73.

Den amerikanska konstnären Alice Aycock.

Alice Aycock bor och verkar i New York.

Hon kallar sig dock inte uttryckligen för feminist, utan har i intervjuer sagt att hon snarare vill vara en förebild för unga kvinnor, och att detta sedan får tala för sig själv. Ett bra val för prinsessan Estelle.

Prinsessan Estelle på Djurgården med mamma och pappa.

Estelle på Djurgården med mamma och pappa.

Om sin utställning i Stockholm säger Alice Aycock:

– Genom konsten vill jag skapa alternativa världar och bryta invanda mönster – ge nya perspektiv på livet för att vi på ett bättre sätt ska kunna tolka och förstå vår samtid.

Alice Aycock i sin ateljé. Nu ställer hon ut genom prinsessan Estelles kulturstiftelse.

Alice Aycock i sin ateljé.

Detta är Alice Aycocks första utställning i Skandinavien, och den består av sex monumentala skulpturer ur den hyllade serien ”Turbulences”. Sin inspiration har Alice Aycock hämtat ur extrema väderförhållanden som stormar och tornados, och hon berättar att hon alltid varit fascinerad av energin i vindrotationer och vattenvirvlar.

Skulpturer av Alice Aycock på Djurgården i Stockholm

Detta blir den första utställningen som arrangeras i regi av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse. Invigningen äger rum dagen efter Nationaldagen.

Utställningen pågår mellan den 7 juni och den 27 september och är helt gratis. Den kan också ses när som helst, eftersom den arrangeras utomhus på Kungliga Djurgården i Stockholm, närmare bestämt nedanför Tekniska Museet och Rosendals slott och runtom gångbron som fått sitt namn efter kungens gudfar Folke Bernadotte.

Folke Bernadottes bro

Folke Bernadottes bro. Här står skulpturerna fram till den 27 september.

– Det är en öppen plats som är lätt att besöka, inga entréavgifter debiteras och det krävs inga förkunskaper. Förhoppningen är att konstupplevelserna ska leda till många oväntade samtal, säger Sara Sandström Nilsson som leder Prinsessan  Estelles Kulturstiftelse.

Prinsessan Estelles Kulturstiftelse

Estelle och henne skola Campus Manilla

Skulpturerna visas på Djurgården, inte långt från Estelles skola Campus Manilla.

Prinsessan Estelle ”fick” sin stiftelse lagom till åttaårsdagen i februari, och tanken är att hon med tiden ska bygga vidare på den starka kungliga traditionen att främja kulturlivet i Sverige.

Men än så länge är det förstås mamma Victoria och pappa Daniel som rattar det hela, med hjälp av stiftelsens styrelse och verksamhetsledaren Sara Sandström Nilsson.

Foto: TT, Johan Lindskog/Prinsessan Estelles Kulturstiftse, Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna, Kronprinsessan Victoria/Kungl. Hovstaterna, Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna.