Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Beslutet om drottning Elizabeths privata våning – Camilla vägrar flytta in

24 okt, 2022, 15:47 
Drottning Elizabeth
22 sorgligt tomma rum: Drottning Elizabeths privata våning väcker känslor.
Annons
Drottning Elizabeth II:s begravning – så var denBrand logo
Drottning Elizabeth II:s begravning – så var den

Det var hennes privata våning – och hennes favoritslott:

Windsor Castle hade en speciell plats i drottning Elizabeths hjärta.

Det var här hon satt i sin bekväma soffa, med en brasa i öppna spisen och med sina corgis vid fötterna. Och det var ofta här som hon träffade barnbarnsbarnen.

Drottning Elizabeth i sin privata våning på Windsor Castle
Elizabeth framför öppna spisen i sitt privata vardagsrum.

Men nu är drottning Elizabeths privata våning tom – och hennes fyra barn Charles, Anne, Andrew och Edward står inför samma fråga som alla andra vars mamma eller pappa har gått bort:

Annons

Vad ska vi göra med hemmet?

Drottning Elizabeths våning på slottet Windsor var dessutom helt gigantisk: Enligt uppgift hela 22 rum. Sängkammaren förstås, flera vardagsrum, matsal, dressingroom, flera badrum, ett stor bibliotek. För att bara nämna några.

Här bodde drottning Elizabeth

Denna del av Windsor var dessutom länge dold för världen, hit kom knappt någon utanför familjen. Men i och med pandemin så ändrades den saken helt.

Drottning Elizabeth började ta emot besökare i sitt privata vardagsrum på Windsor – det ombonade The Oak Room – och så fick vi alla se hur hon hade det hemma.

Drottning Elizabeth i The Oak Room i sin privata våning på Windsor
Plötsligt fick vi kliva in i drottning Elizabeths privata värld: Dörrarna öppnades på grund av hennes hemmajobb under pandemin.
Interiör från drottning Elizabeths privata våning
Samma rum sett från andra hållet, med två djupa fåtöljer på rad.
Annons

Så vad händer nu?

Arvsskiftet kommer förstås att ta tid, även om vissa saker – som några av drottning Elizabeths smycken – redan har fördelats. Dottern Anne har till exempel synts i det treradiga pärlhalsband som hennes mamma nästan alltid bar.

Drottning Elizabeth med sin dotter prinsessan Anne
Prinsessan Anne fick pärlhalsbandet.

Men redan nu står det klart att 73-årige Charles och hans darling Camilla, 75, inte vill flytta in. De ratar både Windsor och Buckingham Palace, det senare på grund av den totala renovering som just nu pågår där.

Charles och Camilla tänker i stället bo kvar i sin gamla Londonbostad Clarence House – i alla fall de närmaste fem åren, rapporterar brittiska medier. Och helgerna ska de som vanligt tillbringa på Highgrove, deras eleganta countryhouse.

Kung Charles och drottning Camilla i soffan på Clarence House
Charles och Camilla i soffan hemma på Clarence House.

Slottet Balmoral i Skottland, där drottning Elizabeth dog i ett av rummen, går samma öde till mötes. Det kommer att upphöra att vara officiellt kungligt residens och ska därför öppnas för turister.

Sista bilden på drottning Elizabeth i vardagsrummet på slottet Balmoral
Sista bilden på 96-åriga Elizabeth i vardagsrummet på slottet Balmoral. Nu kommer det att bli mer tillgängligt för allmänheten.
Kung Charles och drottning Camilla på verandan till sitt hem Birkhall i Skottland
Kung Charles och drottning Camilla bor sedan länge i det litet mindre Birkhall på Balmorals ägor och de vill inte flytta in på själva slottet.

Foto: TT.

Annons