Beslutet om Kate väcker ilska – ska skyddas från ryssar

21 apr, 2022, 22:04 
https://image.svenskdam.se/jacob123.jpeg.jpg?imageId=8242143&x=23.239436619718&y=14.099216710183&cropw=49.295774647887&croph=36.553524804178&width=1318&height=1318
Jacob Johannesson
Kate Middleton.

Beslutet om prinsessan Kate Middleton väcker stora reaktioner världen över.

Annons

Varje sommar avgörs tennisturneringen Wimbledon i London. Svenska tennisspelare har under åren firat stora framgångar i tävlingen. Björn Borg har vunnit hela fem gångar, medan Stefan Edberg har fått lyfta den åtråvärda pokalen vid två tillfällen.

Men redan innan årets upplaga framförs nu massiv kritik mot turneringen. Anledningen är att ryska och belerusiska spelare kommer att portas från tävlingen med anledningen av kriget i Ukraina.

”Under rådande omständigheter, med en sådan orättfärdig militär aggression, som saknar motstycke, skulle det vara oacceptabelt om den ryska regimen vann några fördelar genom att ryska eller belarusiska spelare fick delta”, skriver All England Lawn Tennis Club (AELTC), som arrangerar turneringen, i ett uttalande.

Beslutet har väckt stor ilska världen över, bland annat kritiseras det av världsettan Novak Djokovic.

Beslutet om Kate väcker ilska – ska skyddas från ryssar

– Jag är den första att fördöma krig. Som det krigsbarn jag är vet jag vilket emotionellt trauma det orsakar. Vi som växte upp i Serbien kommer aldrig att glömma det som hände 1999. Med det sagt så kan jag bara inte stötta Wimbledons beslut. Det är inte idrottarnas fel. Politik ska inte blandas in i idrotten, det brukar aldrig bli särskilt bra, säger han till serbiska medier.

Annons

Men nu uppger brittiska Telegraph att det finns flera anledningar till att porta ryska spelare. Det handlar också om att skydda kungahuset och prinsessan Kate Middleton, make till prins William.

Beslutet innebär bland annat att världstvåan Daniil Medvedev inte kommer få spela turneringen. Under de senaste åren har Middleton delat ut pokalen till segraren, och enligt uppgifterna hade det varit ”för mycket att bära” för prinsessan att dela ut pokalen till en rysk spelare.

Telegraph skriver att arrangören All England Lawn Tennis Club ”beslutat att det är viktigare att ha en stark relation till den framtida drottningen än all kortsiktig kritik man kan få genom att stänga av Medvedev och hans landsmän”, enligt Aftonbladet.

Kate Middleton är själv tennisintresserad och brukar ofta kolla på tävlingen.

– Hon är utan tvekan en av de mest kända och igenkända kvinnorna i världen och hennes popularitet och status ger extra prestige till en redan enormt stor global turnering, säger PR-experten Nigel Currie till tidningen.

Annons

Foto: TT.

Annons