Bilden avslöjar den sorgliga sanningen om kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria

I går var det extra stort – tomrummet efter covidsjuka kronprinsessan Victoria. Stolen vid kungens sida är bortlyft sedan länge.
Slå på ljud

I går höll kungen konselj i Lovisa Ulrikas praktfulla matsal på Kungliga slottet. Statsminister Stefan Löfven och sex statsråd var på plats.

Men platsen bredvid kungen – den som i normala fall skulle ha varit vikt för kronprinsessan Victoria – gapade tom. Och anledningen till att hon saknades var inte bara för att hon ligger nerbäddad hemma, sjuk i covid-19 och försatt i karantän.

LÄS MER: Fem dygn med covid-19: Hovets nya besked om Victorias och Daniels hälsa

Kungen Konselj statsministern Lovisa Ulrikas matsal Kungliga slottet

Lovisa Ulrikas matsal i går. I vanliga fall brukar kungafamiljen ha privata luncher här.

– Det var inte planerat att hon skulle ha varit med, säger hovets informationchef Margareta Thorgren.

– Kungen och kronprinsessan hålls åtskiljda. Och sedan informerar kungen kronprinsessan efter konseljen, det är så vi har hanterat detta under hela pandemin.

Syftet är förstås att skydda monarkin, genom att se till att statschefen (kungen) och tronföljaren (Victoria) inte möts.

Enda undantagen har varit de få tillfällen som de har träffats utomhus, som vid besöket på skulpturutställningen på Djurgården i höstas eller som när de åkte skidor tillsammans på Drottningholm nu i februari.

Kungen Kronprinsessan Victoria

Kungen och Victoria tillsammans...det var då det. Numera distansarbetar kungen från Drottningholm eller Stenhammar, men i går var han alltså på plats på Stockholms slott för att hålla konselj – utan sin dotter.

Därför håller man konselj: ”Rikets angelägenheter”

När det är konselj informerar statsråden kungen om politiska initiativ, utredningar och pågående lagstiftning inom sitt departement.

Enligt 1974 års regeringsform har statsministern ansvar för att hålla statschefen underrättad om rikets angelägenheter. Formellt är det kungen som sammankallar regeringen till konselj, men beslutet fattas i samråd med statsministern.

LÄS MER: Chockbeskedet – kungens nära medarbetare lämnar hovet

LÄS MER: Kungens sorg – misstänkt mordbrand på hans gamla skola

LÄS MER: Hovets hemliga plan när prinsessan Sofia föder

Foto: Erik Lundström/Kungliga Hovförsamlingen, Henrik Garlöv/Kungliga Hovstaterna, Thron Ullberg/Kungliga Hovstaterna.