Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bilden avslöjar den sorgliga sanningen om kronprinsessan Victoria

17 mar, 2021, 06:00 
Kronprinsessan Victoria
I går var det extra stort – tomrummet efter covidsjuka kronprinsessan Victoria. Stolen vid kungens sida är bortlyft sedan länge.
Annons
Chockbeskedet: Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har testat positivt för coronavirusetBrand logo
Chockbeskedet: Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har testat positivt för coronaviruset

I går höll kungen konselj i Lovisa Ulrikas praktfulla matsal på Kungliga slottet. Statsminister Stefan Löfven och sex statsråd var på plats.

Men platsen bredvid kungen – den som i normala fall skulle ha varit vikt för kronprinsessan Victoria – gapade tom. Och anledningen till att hon saknades var inte bara för att hon ligger nerbäddad hemma, sjuk i covid-19 och försatt i karantän.

Kungen Konselj statsministern Lovisa Ulrikas matsal Kungliga slottet
Lovisa Ulrikas matsal i går. I vanliga fall brukar kungafamiljen ha privata luncher här.

– Det var inte planerat att hon skulle ha varit med, säger hovets informationchef Margareta Thorgren.

– Kungen och kronprinsessan hålls åtskiljda. Och sedan informerar kungen kronprinsessan efter konseljen, det är så vi har hanterat detta under hela pandemin.

Annons

Syftet är förstås att skydda monarkin, genom att se till att statschefen (kungen) och tronföljaren (Victoria) inte möts.

Enda undantagen har varit de få tillfällen som de har träffats utomhus, som vid besöket på skulpturutställningen på Djurgården i höstas eller som när de åkte skidor tillsammans på Drottningholm nu i februari.

Kungen Kronprinsessan Victoria
Kungen och Victoria tillsammans...det var då det. Numera distansarbetar kungen från Drottningholm eller Stenhammar, men i går var han alltså på plats på Stockholms slott för att hålla konselj – utan sin dotter.

Därför håller man konselj: ”Rikets angelägenheter”

När det är konselj informerar statsråden kungen om politiska initiativ, utredningar och pågående lagstiftning inom sitt departement.

Enligt 1974 års regeringsform har statsministern ansvar för att hålla statschefen underrättad om rikets angelägenheter. Formellt är det kungen som sammankallar regeringen till konselj, men beslutet fattas i samråd med statsministern.

Foto: Erik Lundström/Kungliga Hovförsamlingen, Henrik Garlöv/Kungliga Hovstaterna, Thron Ullberg/Kungliga Hovstaterna.

Annons