Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovets hemliga plan när prinsessan Sofia föder

11 mar, 2021, 05:00 
Prinsessan Sofias barn
Sofias och Carl Philips tredje barn blir prins eller prinsessa, men ”mindre kunglig” – och nu har hovet en plan.
Annons
Kungligheterna som väntar smått 2021!Brand logo
Kungligheterna som väntar smått 2021!

De senaste veckorna har den utkristalliserat sig: Hovets plan för hur prinsessan Sofias och prins Carl Philips baby ska tas emot. Man har haft många beslut att fatta och många faktorer att ta hänsyn till.

Skjuter man till exempel militär salut för ett kungligt barn som visserligen är prins eller prinsessa – men som inte är Kunglig Höghet och inte tillhör Kungahuset?

Salut Skeppsholmen
Så här har det sett ut varje gång ett kungligt barn har kommit till världen. Men hur blir det nu?

Prinsessan Sofias nya baby blir ju det första kungliga barnet som kommer till världen efter att kungen bantade ner Kungahuset med en tredjedel, från 15 till 10 personer. Och de fem som knuffades ut var hans barnbarn, söner och döttrar till prins Carl Philip, 41, och prinsessan Madeleine, 38.

Annons

Lägg pandemin och alla restriktioner ovanpå det, så står det klart att saker och ting inte kan bli som tidigare.

Enligt vad Svensk Dam erfar planerar hovet till exempel inte för någon officiellt arrangerad pressträff med prins Carl Philip på sjukhuset, något som annars har varit tradition.

Prins Carl Philip Prinsessan Sofia Pressträff
Två gånger tidigare har prins Carl Philip stått där och måttat sitt nyfödda barn inför mediauppbådet. Men i år blir det en annan lösning.

Nu säger hovets informationschef Margareta Thorgren:

– När det gäller själva födseln så är det coronaviruset som påverkar. Pandemin gör att det blir på ett lite annorlunda sätt den här gången.

Annons

Sofia och Carl Philip – det händer när barnet föds

– När barnet är fött kommer riksmarskalken att skicka ut en kommuniké, som brukligt vid en kunglig födsel, och vi kommer också att gå ut med information där vi redogör för de olika ceremoniella delarna.

Dit hör konseljen på Stockholms slott, där kungen informerar regeringen om det kungliga barnets titel, namn och hertigdöme – samt vittnesbekräftelsen, där talmannen, statsministern, riksmarskalken och överhovmästarinnan får se det nyfödda barnet.

Kungen Kronprinsessan Victoria Konselj Nytt kungligt barn Namn Hertigdöme
Varje gång kungen har blivit farfar eller morfar har han hållit konselj, och han har oftast haft kronprinsessan vid sin sida.

Till de ceremoniella delarna hör också Te Deumet, det vill säga tacksägelsegudstjänsten i Slottskyrkan.

Annons

Men kommer det att kunna hållas något Te Deum den här gången?

– Ett Te Deum som är coronasäkrat är i så fall en tankegång, säger Margareta Thorgren.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia, snart trebarnsföräldrar. Barnet väntas i månadsskiftet mars-april – men kan egentligen komma när som helst.

Foto: TT, Linda Broström/Kungliga Hovstaterna.

Annons