Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bilden på Silvia chockar alla: ”Men det är ju Sofia!”

27 jan, 2021, 05:00 
Drottning Silvia Prinsessan Sofia
Drottning Silvia och prinsessan Sofia. För den som inte är beredd är det chockläge!
Annons
Silvia och Sofias relation: Så är den egentligenBrand logo
Silvia och Sofias relation: Så är den egentligen

De är exakt lika långa: 165 petita centimetrar. Och de har precis samma storlek i skor (36). Och så är det håret! Det där mörka svallande.

Ja, för den som inte är beredd på bilderna på den unga Silvia sida vid sida med Sofia så är det chockläge! De är ju så extremt lika. Inte alla ansiktsdragen förstås, och Silvia har bruna ögon och Sofia har blåa. Men spana in helhetslooken, det är hisnande!

Prinsessan Sofia Silvia Sommerlath
Prinsessan Sofia till vänster och Silvia Sommerlath till höger!

– Det är nästan så att det är svårt att se skillnad! Det är ju Sofia på båda bilderna! Det skulle man åtminstone kunna tro vid första anblicken, säger Svensk Damtidnings Ellen Myrgård Lindén och fortsätter:

– Den där spetsiga hakan och de smala, vänliga, ögonen stämmer ju verkligen överens. Dessutom tycker de båda om att ha håret i en mittbena. Inte undra på att Carl Philip föll för Sofia – han har ju en gång sagt att mamma Silvia är världens vackraste kvinna!

Drottning Silvia Prinsessan Sofia
Drottning Silvia 1976 och prinsessan Sofia 2015.

Men prinsessan Sofia och drottning Silvia delar också en annan mycket speciell erfarenhet: De är de enda kvinnliga medlemmarna i kungafamiljen som har lämnat sitt gamla ”civila” liv och balanserat in i den kungliga världen, iförda sina 36:or.

Annons

Prinsessan Sofia om första mötet med drottning Silvia

Själva har de känt varandra i lite drygt tio år. Nej det är faktiskt inte mer än så! Det var ju sommaren 2010, på Solliden på Öland, som de träffades för allra första gången och Stureplanstjejen Sofia, som då hette Hellqvist, hade föregåtts av krigsrubriker.

Men om drottningen var aningen avvaktande inför mötet med sin sons nya flickvän så visade hon det inte:

– Vi hade en jättetrevlig lunch, och jag kommer ihåg att drottningen kom med ett litet kit inför natten och gav mig en stor kram, har Sofia berättat för SVT.

Drottning Silvia Prinsessan Sofia
Drottningen och hennes svärdotter.

Sedan dess har det alltså gått tio år, och prinsessan Sofia är snart trebarnsmamma, precis som drottning Silvia. Men erfarenhetsmässigt skiljer det sig förstås: Bredvid svärmor, som varit Sveriges drottning i hela 44 år, är Sofia fortfarande en rookie med sina fem år som prinsessa. Men titta noga så ser du det: Sofia har börjat nicka mot dem hon möter, ett jobbknep från drottningen som aldrig slår fel: Alla känner sig sedda!

Foto: TT, Anna-Lena Ahlström/Kungliga Hovstaterna

Annons