Bilden från Victorias bröllop väcker upprörda känslor – tio år senare!

Bilden från Victorias bröllop väcker upprörda känslor – tio år senare!
Kronprinsessan Victorias bröllop var en lovsång till kärleken. Men prästen Annika Borg hade gärna ändrat på en detalj.
Annons

Hela Sverige väntade spänt på datumet: den 19 juni 2010. Då vår kronprinsessa Victoria skulle få sin Daniel.

Men alla kanske inte minns att bröllopet föregicks av en hel del debatt. Victoria hade nämligen framfört ett önskemål kring hur ceremonin skulle gå till. Hon ville bli förd till altaret av sin pappa, kungen, i klassisk amerikansk stil.

Annons

Detta ledde till protester från flera representanter från Svenska kyrkan. I slutändan genomfördes ett slags kompromiss, där Victoria gick en bit av vägen fram till altaret med kungen, och sedan vandrade det sista partiet tillsammans med Daniel.

Annons

Kronprinsessan Victoria och bröllopet – det irriterar

Här lämnar kungen över Victoria till Daniel.
Här lämnar kungen över Victoria till Daniel.

Prästen Annika Borg skrev inför bröllopet en debattartikel i DN, vilken hon argumenterade för att Victoria borde skrota tanken på att bli “överlämnad”. Idag, tio år senare, håller hon fast vid sin åsikt.

– Det är en gammal svensk tradition att mannen och kvinnan går in tillsammans. Och den är en jätteviktig symbol. Den visar att det finns konsensus mellan mannen och kvinnan, att det är ett fritt val att de ska gifta sig, säger Annika.

– Med brudöverlämningen blir det som att kvinnans myndighet ska lämnas över från fadern till mannen. Men hon ska vara myndig över sitt eget liv.

– Det var väldigt tråkigt att Victoria inte efterlevde vår svenska tradition. Kungen och Silvia gick in tillsammans.

“Har rötter i en patriarkal syn”

Enligt Annika, som själv vigt många par, fick Victorias val en tydlig effekt.

Annons

– Det här med brudöverlämningar ökade när kronprinsessan valde att manifestera på det här sättet, vilket var tråkigt. Men när man förklarar för brudparet vad det symboliserar att man går in tillsammans, då håller de flesta med om att det är bättre, säger Annika.

För Annikas del är det viktigt att hålla på den svenska traditionen.

– Att en manlig släkting ska lämna över kvinnan har rötter i en patriarkal syn. Det blir väldigt konstigt, säger hon.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

24 kommentarer till “Bilden från Victorias bröllop väcker upprörda känslor – tio år senare!”

 1. Anna skriver: 26 april, 2020

  Varför ska prästen lägga sig i hur brudparet vill ha det? Jag ser det som att man lämnar sin familj o skapar en ny!


 2. rebecka skriver: 26 april, 2020

  varför tar ni ens upp det här NU?! det är ju som sagt nästan 10 år sedan.. förstår att det är nyhetstorka men kom igen.


 3. Christina skriver: 26 april, 2020

  Det här med att fadern går med bruden fram till brudgummen är inte något amerikanskt . Det här har i all evighet funnits i de flesta europeiska länder och många andra också .
  Det är var och ens val hur de vill göra det och det skall vi också respektera . Annika Borg gör fel i att kritisera vad Victoria valde att göra .


 4. AnnC skriver: 26 april, 2020

  Men VARFÖR ville V bli förd till altaret av sin far i amerikansk stil…det har ju aldrig varit svensk tradition?! Att kvinnan överlämnas av en man till en annan strider ju mot all jämställdhetstänkande….men jag såg att Madeleine också vandrade halva altargången med kungen så det verkar vara en ny tradition…men inte en bra sådan IMO, utan mer en återgång till ett feodalistiskt samhälle där antingen fäder eller bröder ägde döttrar/systrar fram till giftermålet…


 5. Dorothea skriver: 26 april, 2020

  En bra sak att ta upp. Vi ska vara rädda om våra traditioner, när de är så betydelsefulla som detta. Jag tycker vår sed att man går tillsammans och köper ringar och att man (helst) betalar varandras är fin också. Det amerikanska knäfallandet med ringen framräckt som för godkännande tycker jag är fånigt. Det är ju som om ringen är viktigare än karln!


 6. josefin skriver: 27 april, 2020

  Tom PM som gifte sig med en engelsk/amerikansk man (dvs en man som hade “överlämnandet” som sin tradition) gick tillsammans med den blivande maken in i kyrkan, om jag minns rätt. KP verkar mest bara rädd att inte märkas.
  OM man vill kan man ju se det som att kungen lämna över kronan till “gemene man” och sà gick det ut fràn slottet o levde lyckliga i kojan i alla sina dagar. Snipp, snapp, snut sà var sagan slut.


  1. Anna skriver: 27 april, 2020

   josefin
   Ännu en gång är du ute och cyklar
   Ingen, absolut ingen kan glömma brudgummens tårar när bruden trädde in i kyrkan.

   https://www.youtube.com/watch?v=AumfPMiCqw4


  2. josefin skriver: 27 april, 2020

   Hej Anna, jag minns alltsà fel om PMs bröllop- ursäkta sà hemskt mycket. Kommentaren “fran slott till koja” är ju dock fortfarande pà sin plats.


  3. Marianne skriver: 27 april, 2020

   Deras argumentation för brudöverlämningen var väl ärligt talat inte så långt därifrån.Att det handlade om en statschef som går in med sin efterträdare och visar att han verkligen fullt ut accepterar hennes val av livspartner och ingen “vanlig” brudöverlämning om jag minns något så när rätt. Kan tycka att brudöverlämningen vid prinsbröllopet var “värre” eftersom Sofias far till skillnad från kungen inte behövde godkänna äktenskapet enligt någon lag. Jag gillar verkligen prinsparet, men tyckte det var utomordentligt fånigt att CP åkte till arbetsförmedlingen och bad Sofias far om lov att fria till dottern, en dotter som inte bott hemma på tio, femton år.


 7. Kristiina från Turku skriver: 27 april, 2020

  Varför skriver ni om detta nu, efter 10 år? Var är artiklarna om kungafamiljens arbete? Det skulle vara mycket att skriva om det. Kungaparet och kronprinsessan gav ett digitalt företräde för Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för Europeiska kommissionens kontor i Stockholm. Kronprinsessparet gjorde ett intressant digitalt skolbesök på Norra Real där de närvarade på en lektion i historia. Kronprinsessan deltog på webbinariet “Lagring av koldioxid för att minska utsläppen”.


 8. Carina skriver: 27 april, 2020

  Om man får tro tv-serier så kan det också vara mamman som överlämnar. Så t.ex i en fiktiv serie där handlingen utspelade sig i 60-talets Spanien. På tv har jag sett mammor överlämna både döttrar och söner, t.ex i USA, tror jag. Synd att Victoria inte fick bestämma själv. Håller med om att det tycks råda nyhetstorka.


 9. Catherine skriver: 27 april, 2020

  Det måtte verkligen råda nyhetstorka eftersom ni drar upp saker som ligger åratal tillbaka i tiden…


 10. PernillaA skriver: 27 april, 2020

  Ser inget problem i att fadern ‘lämnar’ över bruden, i vårt samhälle bestämmer ju bruden själv om hon vill det eller ej; jag tycker att det är fint att pappan följer dottern in , han medverkar när hon ingår ett nytt avsnitt av sitt liv
  Förstår inte att prästen blev upprörd


  1. Helene skriver: 27 april, 2020

   PernillaA.

   Håller helt med dej Pernilla, din “sammanfattning” var bra. Vi kvinnor som gift oss för ca. 10 år sedan, är redan så vana med jämställdhet att det snarare är en självklarhet!

   Oj, så kul att tala om annat än eländes elände….:) 🙂


  2. Christina skriver: 27 april, 2020

   Bra skrivet PernillaA . När min dotter gifte sig bad hon att jag skulle leda henne upp till altaret var brudgummen och föräldrarna väntade . Min man , dotterns far , kunde tyvärr inte delta eftersom han var på sjukhus . Det här var fint för oss .


 11. Gro skriver: 27 april, 2020

  Jeg har også reagert på alle gamle og negative saker som det blir skrevet om nå. Det er vel det vi minst av alt trenger?! Har dere ikke noen positive saker? Min bønn er også å la Megan få litt fred. Det rekker nå! Gro


 12. Leo skriver: 27 april, 2020

  Förstår prästen, ingen sed som passar idag! Dessutom lever de flesta samman långt innan vigseln, så de har redan bildat något nytt.


 13. Daga skriver: 27 april, 2020

  Pernilla A 👍🏻


 14. tina skriver: 27 april, 2020

  Men guuuuud så tramsigt!


 15. Baettan v Janzon skriver: 27 april, 2020

  Glömde prästen att Victoria utan Pappa Kungens ja inte hade kunnat gifta sig med Daniel och behålla kronprinsesstiteln? Hur jämlikt är det??


 16. charlotte skriver: 27 april, 2020

  Fint att kungen “överlämnade” Victoria. Det var som en bekräftelse av hennes kommande ämbete som hon övertar. Hennes egen vilja i detta var bara att göra som väninnorna. Det var mycket onödigt strul kring detta innan bröllopet. Det var ärkebiskop Anders Wejryd som gjorde det jobbigt för kungafamiljen då. Kungen var irriterad att allt drog ut på tiden.


 17. ellinor blomquist skriver: 27 april, 2020

  När det gällr Madeleine kan der bero på att Chris är amerikan.
  Victoria och Sofia fördes fram till sina blivande män av sina pappor.
  Det är ingen svensk tradition som tillhör svenska kyrkan-därför blev det diskussion kring detta och det slutade med att Victoria eskorterades av pappa kungen halva vägen där Daniel väntade.


 18. ancibergfeldt skriver: 27 april, 2020

  Victorias bröllop är historia!

  Det var små fint!


 19. Ewa skriver: 30 april, 2020

  Som sagt, brudens eller brudparets önskemål? Varför skall någon annan ha synpunkter?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar