Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bilden på Silvia en snackis utomlands – finns en kuslig detalj

18 mar, 2024, 08:00 
Bilden på drottning Silvia har skapat rubriker och blivit en snackis utomlands. Här är den kusliga detaljen som lyfts.
Annons

Kungafamiljen är väl vana vid att det snackas om dem. Ja, de är ju några av landets mest fotograferade människor, och det ingår i deras jobb att folk tycker och tänker saker.

Men i dagarna har en bild på drottning Silvia och kungen fått rejäl fart på nätet, på grund av en nästan kuslig detalj.

Nu har utländsk press hakat på.

Kungen och Silvia i Mexiko – se glammiga filmerna!Brand logo
Kungen och Silvia i Mexiko – se glammiga filmerna!

Bilden på kungaparet skapar rabalder – kusliga detaljen

Det är nog ingen som missat den senaste kungliga snackisen som blossade upp när kungahuset delade en bild från kungaparets Mexiko-resa.

I svallvågorna av prinsessan Kates Photoshop-miss verkar följarna vara mer uppmärksamma än någonsin, och något var lurt med fotot på Silvia och kungen.

I kommentarsfältet påpekade flera personer att kungaparet såg inklippta ut, och flera kända profiler tog till orda. Journalisten Emanuel Carlsten var lagom förvånad, och ställde frågan rakt ut på X:

Annons

"Vad i hela friden är det som pågår i Mexiko? Enligt hovet är det @ttnyhetsbyran som fotat, men är det TT som fifflat med Photoshop då också?"

Foto: Skärmdump

Förklaringen bakom omtalade bilden på kungaparet

Ja, för visst är det lite kusligt när saker inte riktigt stämmer – varför är bilden så märklig?

Men i kungaparets fall var det inte frågan om någon dold täckmantel – de var ju de facto i Mexiko, och Uxmal där bilden fotades.

Kungen och Silvia i Uxmal
Kungen ser inklippt ut, det ser märkligt ut vid Silvias fötter, och det är suddigt kring kungens huvud, var några av sakerna som pekades ut.Jonas Ekströmer/TT

TT, som ligger bakom bilden, berättade för Expressen vad som hänt:

– Den är hanterad i Photoshop. Den är fotograferad i Mexiko och kungaparet står i skuggan och det är jätteljus bakgrund där man ser pyramiden, sa TT:s bildchef Mats Schagerström och konstaterar att det var "slarvigt" gjort.

Annons

– Så vad fotograferna gjort är att han har, som man har gjort i alla tider, mörkat ner bakgrunden så att den inte ska bli helt vit så att man ska kunna se vad det föreställer i bakgrunden.

Bilden på drottning Silvia skapar rubriker runt om i Norden

Där rätades alla frågetecken ut en gång för alla, men bilden har redan fått fötter och blivit stoff för rubriker i utländsk press.

Innan "Kate-gate" tillhör det ju faktiskt inte vanligheten att kungligheterna ertappas med redigerade bilder – eller så är folk bara mer uppmärksamma nu.

Danska Billed Bladet skriver att bilden på kungaparet "väcker starka reaktioner" och drar också paralleller till bilden på Kate:

"Ett antal nyhetsbyråer fick dra tillbaka ett foto på prinsessan Kate med sina tre barn efter att det bedömdes att bilden hade manipulerats.

Nu skapar ännu ett kungligt foto rubriker – men den här gången är det svenska kungaparet som är i rampljuset."

Även i norska Se och Hör pekas bildtabben ut. De skriver att kommentarsfältet fylldes av anklagelser om bildfusk med en fyndig rubrik:

"Ny kunglig fototabbe. Inte bara Kate som använder photoshop"

Ja, nu lär bildbyråer och kungahusen runt om i Europa dubbelkolla sina bilder både en och två gånger innan den kablas ut...

Foto: TT

Annons