Bilden som visar hur djup krisen i Svenska Akademien är

Bilden som visar hur djup krisen i Svenska Akademien är

Titta på bilden här ovanför.

7 män.

11 platser tomma.

Krisen är djupare än någonsin inom Svenska Akademien. Och hela kungafamiljen är klädda i svart.

Redan för två veckor sedan markerade kungen mot Svenska Akademien genom att strama åt vilka kungligheter som skulle deltaga under den årliga högtidssammankomsten som alltid arrangeras den 20 december av Svenska Akademien. Då var kungen bestämd: bara kronprinsessan, prins Daniel, drottning Silvia och kungen själv skulle närvara. Herman Lindqvist, som är Svensk Damtidnings expert på kunglig historia, tvekade inte om orsaken:

– Kungen är ju Svenska Akademiens högste beskyddare och detta är givetvis en markering av kungen, ett sätt för honom att visa sitt tydliga missnöje med Akademiens djupa kris.

Och det var ingen munter stämning som mötte de drygt 400 gästerna inne i Börssalen i Stockholm. Spänningen gick att ta på, rapporterar Svensk Damtidnings kungliga expert Helena Wiklund som är på plats.

Det var alltså en skakad akademi som satte punkt för sitt arbetsår och medieintresset var rekordstort. Kungaparet och kronprinsessparet var kvällens hedersgäster ochanlände de till Börshuset i Gamla stan i Stockholm. Hela kungafamiljen bär sorgens färg, svart. Framme på borden fladdrar de arton ljusen, precis som de gjort de senaste 232 åren. Men hela 11 stolar stod tomma. Bara sju akademiledamöter var där – samtliga män. Ursprungsledamöterna som är på plats i kväll: Per Wästberg, Anders Olsson, Bo Ralph, Horace Engdahl, Sture Allén, Jesper Svenbro och Tomas Riad.

De 400 gäster sorlade på rätt bra här i början, men sedan blev det så tyst att man kunde höra en knappnål falla.

Rekordlågt förtroende

Flera av de inbjudna gästerna hade också tackat nej i protest. Dit hörde bland annat författarna Agneta Pleijel och Elise Karlsson, samt ärkebiskopen Antje Jackélen.

– Jag kan helt enkelt inte uttrycka min solidaritet genom att delta, har hon tidigare sagt till DN.

Av oklara orsaker saknades även Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten, Stockholms landshövding Sven-Erik Österberg och överbefälhavaren Micael Bydén.

Nyligen genomförde Svensk Damtidning en Sifo-undersökning om Nobelpriset och hela 6 av 10 svenskar gav där sin hårda dom efter alla turer kring Svenska Akademien. Över 60% av de tillfrågade tycker att anseendet kring Nobelpriset har tagit skada av alla turer.

Foto: TT

Läs mer:

Efter all kritik – här anländer kungafamiljen till Svenska Akademien

Herman Lindqvist: ”Kungens sätt att markera mot Akademien”

Ny undersökning! Så stort är förtroendet för Svenska Akademien