Bilderna på prinsessan Diana som kungafamiljen vill stoppa: "Hon blev lurad"

Prinsessan Diana

Kungafamiljen försöker stoppa bilder på prinsessan Diana – efter att en stor skandal uppdagats.

Slå på ljud

Prinsessan Diana gjorde en legendarisk tv-intervju 1995. Det var i det samtalet, med BBC-reportern Martin Bashir, som Diana för första gången nämnde maken prins Charles mångåriga romans med Camilla Parker-Bowles.

– Det var trångt, det var tre av oss i äktenskapet, sa Diana i intervjun, som sedermera ledde till att Charles begärde skilsmässa.

Prinsessan Diana lurad av BBC – prins William och prins Harry rasar

Prinsessan Diana

Prinsessan Diana var under sin livstid en av världens mest omskrivna personer.

Men den intervjun är numera reducerad till en skamfläck i BBC:s historia. En ny utredning visar att Martin Bashir förfalskade kontoutdrag som skulle bevisa att den brittiska säkerhetspolisen satt Diana under bevakning.

BBC har bett om ursäkt – men både prins William och prins Harry, Dianas söner, har släppt svavelosande uttalanden.

– Min uppfattning är att det bedrägliga sättet som intervjun säkrades bidrog till vad min mamma sa i den. Intervjun ställde till med stor skada på mina föräldrars äktenskap och har sårat många människor sedan dess. Jag är obeskrivligt ledsen över tanken på att BBC:s misslyckanden såg till att spå på den rädsla, paranoia och isolering som jag minns från mina sista år med henne, säger William.

– Men det som gör mig mest ledsen, är om BBC verkligen hade undersökt de här farhågorna, som först dök upp 1995, så hade min mamma fått veta att hon blev lurad. Hon blev sviken inte bara av en enskild reporter, utan av ledningen i BBC som tittade åt andra hållet istället för att ställa de tuffa frågorna.

– Jag är stark i min övertygelse att programmet inte äger någon som helst legitimitet och att det aldrig borde visas igen.

Prins Harry är lika hård i sin kritik.

– Min mamma var tuff, modig och odiskutabelt ärlig. Svallvågorna från en kultur som byggde på exploatering och oetiska arbetsmetoder tog hennes liv i slutändan.

– Det här är större än ett mediehus, en kanal eller en tidning. Min mamma dog på grund av detta och ingenting har förändrats.

LÄS MER: Så pressades Meghan att lämna kungahuset

LÄS MER: Meghan berättar: Levde som fånge i kungahuset

LÄS MER: Meghan dumpade Piers Morgan – verkliga relationen bakom bråket