Bilderna på Sofia fick kungen att reagera – relation med svärdottern förändrad

Kungens relation med prinsessan Sofia förändrad

Kungens relation till svärdottern, prinsessan Sofia, har förändrats. Bilderna talar sitt tydliga språk.
Carl Philip och Sofia – en kärlekssaga!
Slå på ljud

Den 7 oktober, 2019, gick hovet ut med en stor nyhet som förändrade hela kungafamiljen. Man berättade att kungen valt att krympa familjer på titlar och att det endast var Victorias barn som skulle kallas Kungliga högheter i framtiden. Carl Philips och Madeleines barn skulle inte längre ingå i Det Kungliga Huset.

Många blev förstås chockade över kungens beslut medan andra ansåg att förändringen var väntad. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia var bland de första familjemedlemmarna att uttala sig om förändringen. Så här lät det då:

– Det här kommer att ge våra barn större valmöjligheter i sitt liv, de kan välja utbildning eller jobb. Det här är något vi har haft en diskussion om väldigt länge om i familjen, så klart. Alla medlemmar i familjen blir ju påverkade på ett eller annat sätt, sa prinsen till SVT.

LÄS MER: Sanningen om prinsessan Sofias frånvaro

Men är inte bara barnen som påverkas av beslutet. I en annan intervju, med Jesper Börjesson i TV4, kommenterade Sofia att förändringen även skapar nya möjligheter för prinsfamiljen i stort.

Kungens beslut för Sofia och Carl Philip

– Vi kan flytta utomlands om vi vill, precis som Madeleine och Chris. Och våra pojkar kan gå i skolan där, sa prinsessan.

"Innebär det här att ni kommer att bli en mindre offentlig familj?", blev förstås Jesper Börjesson följdfråga.

– Det är för tidigt att säga nu, säger Sofia. Men långsiktigt så tror jag att det är den naturliga processen. Att vi kommer ha annat att fokusera på.

Och månaderna efter såg vi, mycket riktigt, en tydlig förändring i den kungliga kalendern. Carl Philips och Sofias namn förekom mer sällan och strålkastarljuset var ännu mer riktat mot kungaparet och kronprinsessparet.

prinsessan sofia på sophiahemmet

Prinsessan Sofia i sin roll som vårdbiträde på Sophiahemmet.

Men sedan förändrades allt. Våren 2020 kom coronaviruset till Sverige och kungaparet lämnade Stockholm för Stenhammar. Allt för att skydda sig mot smittspridningen. Och plötsligt stod Victoria där – med ensamt ansvar över den kungliga representationen. Samtidigt satt Madeleine fast i ett nedstänkt Florida och kunde inte hjälpa sin syster på hemmaplan.

LÄS MER: Hemliga sällskapen kring kungen

Kungens reaktioner efter bilderna på prinsessan Sofia

Sofia, däremot, hon fanns där – redo att rycka ut i konungens tjänst. Så nej, prinsfamiljen på Djurgården har inte blivit en mindre offentlig familj sedan kungens beslut att ta bort titlarna. Tvärtom! Sofias arbete på Sophiahemmet och Carl Philips inhopp inom det militära har betytt otroligt mycket för Sverige och kungafamiljen. Svensk Damtidning erfar dessutom att kungen värdesätter Sofias vårdarbete något enormt. Han tyckte även att det var bra att SVT blev inbjudna till sjukhuset – så att hela svenska folket kunde få se vilket viktigt arbete svärdottern gör.

Foto: TT