Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bilderna som Hovet försöker stoppa: "Ignorera detta"

04 jun, 2024, 19:00 
Kronprinsessan Victoria
Björn Larsson Rosvall/TT
Ännu en kunglighet har drabbats av bluffen!
Annons

Kronprinsessan Victoria är utsatt för bluffkampanj. Det var Källkritikbyrån som först avslöjade att det på Facebook sprids klipp där bluffmakare med hjälp av AI-teknik har fejkat Victorias röst.

I klippet gör "Victoria" reklam för ett obskyrt företag.

– Kära svenska medborgare, det är med stor glädje jag delar med mig av den glada nyheten om den officiella lanseringen av investeringsplattformen Immediate edge som utvecklats tillsammans med Sveriges riksdag, säger rösten i klippen enligt Källkritikbyrån.

Victorias viktiga krav på Estelle och Oscar: ”Brukar tjata”Brand logo
Victorias viktiga krav på Estelle och Oscar: ”Brukar tjata”

Bluffen sprider sig – nu tvingas hovet agera

Nu har samma slags bluff drabbat ett annat kungahus i Europa. Storhertig Henri och storhertiginnan Maria Teresa, som regerar Luxemburg, har gått ut på sitt Instagram-konto för att varna allmänheten.

Annons
Storhertig Henri och storhertiginnan Maria Teresa
Stay strong, Henri och Maria Teresa!TT

"Storhertigens hov har noterat en ökning i Facebook-konton som utger sig för att vara medlemmar i hertigfamiljen. Vi vill påminna om att hovet, hertigfamiljen och storhertigens hushåll inte har för vana att erbjuda gåvor. Erbjudanden som läggs fram av dessa konton är bluff och båg och bör bli rapporterade till den relevanta plattformen", skriver Henri och Maria Teresa på Instagram.

"Om du får ett misstänkt meddelande där avsändaren använder ett foto av storhertigen, någon ur hertigfamiljen, så bör du ignorera detta."

Annons

Svenska hovet har agerat

Det svenska hovet vidtog också åtgärder för att få stopp på bluffannonserna.

"Vi är i kontakt med Meta angående annonserna och anmäler dem så snart vi får kännedom om dem. Vi ber även den allmänhet som hör av sig att anmäla de falska annonserna", skrev hovets informationsavdelning till Nyheter24.

Annons