Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet reagerar efter bilderna på Victoria – kommer med skarp uppmaning

01 maj, 2024, 18:00 
Nu reagerar hovet efter att falska bilder på kronprinsessan Victoria spridits på nätet.
Annons

Vår kungafamilj har en viktig roll som representanter för Sverige – och det kommer med ett stort förtroende. Folk litar helt enkelt på dem, och lyssnar till vad de har att säga.

Men nu har någon försökt utnyttja kronprinsessan Victoria för att bedra folk, och hovet uppmanar allmänheten till att agera.

Så många miljoner får kungafamiljen i apanage!Brand logo
Så många miljoner får kungafamiljen i apanage!

Kronprinsessan Victoria utnyttjas i bluff

Det var sajten Källkritikbyrån som först avslöjade att Victorias ansikte utnyttjas av bedragare. På Facebook sprids nämligen klipp på vad som ser ut som kronprinsessan, där man fejkat hennes röst och så munnen rör sig, som uppmanar invånare till att investera pengar.

– Kära svenska medborgare, det är med stor glädje jag delar med mig av den glada nyheten om den officiella lanseringen av investeringsplattformen Immediate edge som utvecklats tillsammans med Sveriges riksdag, säger rösten i klippen enligt Källkritikbyrån.

Annons

Denna slags klipp kallas för en "deep fake". Kronprinsessan har aldrig sagt de orden som bluffannonserna sprider, och syftet är att utnyttja hennes förtroende för att lura folk på pengar.

Till Nyheter24 uppmanar hovet allmänheten att anmäla annonserna om man ser dem:

"Vi är i kontakt med Meta angående annonserna och anmäler dem så snart vi får kännedom om dem. Vi ber även den allmänhet som hör av sig att anmäla de falska annonserna."

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria uppskattar säkerligen inte bedragarnas fräcka metod.Christine Olsson /TT

Kändisarna utsatta för bedragare – ryter ifrån

Kronprinsessan Victoria är inte den enda som råkat ut för detta.

Annons

På senare tid har en hel rad olika kändisar vittnat om liknande saker, att deras bilder och röster används av bedragare i olika annonser på sociala medier. Syftet är i princip alltid att lura folk på pengar.

Programledaren Fredrik Skavlan är en av dem som använts som lockbete i falska annonser. I ett fall gick det så långt att ett fan till honom gick på det, och gick miste om miljoner kronor.

Han berättade i TV4:s Efter fem:

– Det var en kvinna som kontaktade mig som hade spenderat tre miljoner kronor på det här. De pengarna ser hon aldrig igen. Det är otroligt sorgligt.

Foto: TT

Annons