Skavlans raseri i direktsändning – situationen spårar ur helt

09 feb, 2023, 16:30 

Fredrik Skavlan satte ner foten när han gästade Efter fem.

Annons

Programledaren Fredrik Skavlan dök under onsdagseftermiddagen upp i TV4:s Efter fem. Med sig hade han Felix Herngren, regissör och skådespelare. De är inte där för att de kommer dyka upp i rutan med ett roligt nytt koncept, nej, anledningen till besöket är allt annat än kul.

Och visst är de upprörda. Situationen har ju eskalerat helt.

8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!
8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!

Fredrik Skavlans ilska – orden i sändning

Anledningen till att Skavlan och Herngren kallades in, tar avstamp i Kalla Faktas senaste granskning. Det handlar om bluffannonser, ett fenomen som fullständigt exploderat på Facebook.

Recept.se Nyhetsbrev

Annonserna ser ut som artiklar, och lurar in en intet ont anande scrollande person att klicka. Det ser ut som att folkkära profiler, som Jenny Strömstedt – och Fredrik Skavlan, glatt tipsar om enkla sätt att tjäna stora pengar.

Annons

Många litar ju på dessa personer, och testar därför metoden som "Jenny" eller "Skavlan" tipsar om. Men i själva verket har varken Jenny eller Fredrik något med det att göra. Det är en total bluff.

– Det var en kvinna som kontaktade mig som hade spenderat tre miljoner kronor på det här. De pengarna ser hon aldrig igen. Det är otroligt sorgligt, säger Skavlan i Efter fem.

– Jag och Jenny är programledare, vi har ju trovärdighet. Därför kan jag såklart förstå att folk plötsligt tror på det. Det känns obehagligt.

Det Kalla Fakta upptäckte med sin granskning var därför oroväckande. Trots att annonserna anmäls på löpande band, kan de fortsätta med bluffen, eftersom de inte stoppas av Facebook.

Fredrik Skavlan och Felix Herngren i Efter fem
Nu är det nog, tycker både Fredrik och Felix.

Felix Herngrens krav – vill se ändring

Både Fredrik Skavlan och Felix Herngren har alltså blivit utsatta för att deras bilder och namn används i sådana sammanhang, och nu är de rasande.

Annons

Det handlar om en ilska gentemot Facebook, som de menar inte gör tillräckligt för att förhindra att fler luras på stora summor pengar.

– Vi har haft kontakt med Facebook, jag och Fredrik tillsammans, vi väntar fortfarande på svar om att träffas. Vi vill se någonting ordentligt som gör att det här upphör, säger Felix Herngren.

Han tycker dessutom inte heller att det räcker med att annonserna inte kan dyka upp igen när de är anmälda, det som Kalla Fakta rapporterat om. Hans drömscenario är betydligt hårdare:

– Inte att det ska behöva vara så att det kommer ut en annons som nån behöver se och anmäla, utan de ska ha ett verktyg som ska se till att det här inte ens kommer ut.

Foto: TT/TV4

Annons