Bildextra – 6 brittiska brudar genom åren

Bildextra – 6 brittiska brudar genom åren
På fredag står prinsessan Eugenie som brud när hon gifter sig med Jack Brooksbank. Vi passar på att minnas tillbaka till andra kvinnor som stått som brud i brittiska kungahuset.
Annons

Hela världens ögon är riktade mot prinsessan Eugenie och Jack Brooksbank, som bara om tre dagar gifter sig i St Georges Chapel i Windsor Castle.

Den 12:e oktober gifter sig Eugenie och Jack.
Den 12:e oktober gifter sig Eugenie och Jack.

De kommande makarna blir det 17:de kungliga paret som gifter sig i St Georges Chapel, där Meghan och prins Harry gifte sig i våras. I och med det stundande bröllopet passar vi på att blicka tillbaka på brittiska brudar genom åren.

Prinsessan Elizabeth och prins Philip av Grekland

Klockan 11:30, den 20 november 1947 ekade kyrkklockorna i Westminster Abbey. Då stod dåvarande prinsessan Elizabeth, i dag drottning, som brud när hon gifte sig med prins Philip av Grekland. Hon var klädd i en enastående klänning av Norman Hartnell som bestod av ett fyra meter långt släp och hade över 10 000 pärlor.

Annons
Prinsessan Elizabeth och prins Philip bröllop 1947.
Prinsessan Elizabeth och prins Philip 1947.
Prinsessan Elizabeth strålar i klänning gjort av Norman Hartnell.
Prinsessan Elizabeth strålar i klänning gjort av Norman Hartnell.

Prinsessan Margaret och Antony Armstrong-Jones

Efter mycket kämpande med kärleken fick äntligen prinsessan Margaret stå som brud! Den 6 maj 1960 gifte hon sig med modefotografen Antony Armstrong-Jones i Westminster Abbey.

Prinsessan Margarets och Antony Armstrong-Jones bröllop.

Bröllopet blev det första någonsin att sändas på tv, och över 300 miljoner människor världen över såg när prinsessan Margaret äntligen fick gå längst altargången i sin vackra klänning. Precis som storasystern Elizabeth så är även prinsessan Margrets klänning designad av Norman Hartnell och bestod av mer än 30 meter tyg.

Prinsessan Margrets i brudklänning designad av Norman Hartnell.

Diana Spencer och prins Charles

Kärlekshistorien mellan prins Charles och Diana är som en saga. De träffade varandra när Diana bara var en tonåring, då prins Charles dejtade Dianas äldre syster. Några år senare fattade de tycke för varandra och efter bara tolv dejter förlovade de sig. Sex månader senare, den 29 juli 1981, stod Diana som brud i St Paul’s Cathedral i London.

Diana och Prins Charles bröllop.
Prinsessan Diana stod som brud i St Paul’s Cathedral när hon gifte sig med prins Charles.

Klänningen var utöver det vanliga. 10 000 pärlor och ett drygt sju meter långt släp prydde klänningen. Aldrig tidigare har en kunglig brudklänning haft ett släp som varit så långt. Den skapades av makarna David och Elizabeth Emanuel för Alexander McQueen.

Dianas brudklänning hade ett 7 meter långt släp och bestod av 10 000 pärlor.
Klänningen hade ett sju meter långt släp och bestod av 10 000 pärlor.

Sarah Ferguson och prins Andrew

Knappt fem år senare, den 23 juli 1986 ringde klockorna i Westminster Abbey när prins Andrew och Sarah Ferguson vigdes. Klänningen designades av Lindka Cierach och på den fanns olika symboliska pärlor, som bland annat hjärtan som symboliserar romantik. På hennes långa slöja fanns också bokstäverna A och S broderade med silverpärlor. Vi kan anta att A stod för Andrew och S för Sarah.

Sarah Ferguson och prins Andrew bröllop
1986 stod Sarah Ferguson som brud i Westminster Abbey när hon gifte sig med prins Andrew.

Sarah Fergusons och Andrews bröllop.

Catherine “Kate” Middleton och prins William

Den 29 april 2011 gifte sig Catherine “Kate” Middleton med sin kärlek prins William i Westminster Abbey. Den Grace-Kelly-inspirerade klänningen kommer från Alexander McQueen och är designad av Sarah Burton.

Prins William och Kate bröllop.

Prins William och Kate möttes för första gången 2001 när de båda flyttade till den Skotska staden Fife för att studera. 10 år senare stod Kate som kunglig brud i Westminster Abbey.

Hertiginnan Kate i bröllopsklänning.
Catherine “Kate” Middletons klänning hade ett släp på nästan tre meter.

Hertiginnan Meghan och prins Harry

Klockan 13.00 ringde kyrkklockorna i St Georges’s Chapel den 19 maj 2018. Prins Harry och Meghan som fick titlarna hertigen och hertiginnan av Sussex, blev äkta makar. Meghan var sagolikt vacker i sin eleganta brudklänning som Givenchy-designern Clare Waight Keller skapat. På huvudet glittrade drottning Mary’s diamantbandau från 1932.

Prins Harrys och Meghans bröllop 19 maj 2018.

Efter ceremonin i kyrkan åkte prinsparet kortege genom Windsor. Därefter anlände de till Frogmore house där den spektakulära middagen äger rum.

Prins Harry och Meghan kysstes i kortegen.
Vilken kyss!

Foto: Sjöberg bildbyrå, Stella Pictures

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

9 kommentarer till “Bildextra – 6 brittiska brudar genom åren”

 1. ann-britt nyholm skriver: 12 maj, 2018

  Hade väl kunnat vara bilder på fler kungliga brudar från England!
  Ann-Britt


 2. Catherine skriver: 12 maj, 2018

  Låt oss hoppas att Williams och Harrys äktenskap blir lyckligare och mer långvariga än Charles’ och Andrews…särskilt när det gäller Charles och Dianas äktenskap tycker jag nästan att det känns fel att skriva om romans och äktenskapstycke, med tanke på vad som hände…inte bara Dianas död, som kulmen på det hela, utan också Charles’ otrohet dessförinnan och alla skriverier och skandaler…vore intressant att få höra hur man tänker kring detta i Storbritannien, om det finns brittiska läsare här.


 3. Eva M skriver: 14 maj, 2018

  Synd att Prinsessan Diana valde denna klänning. Hon försvann i den stora kjolen dessutom blev den skrynklig på väg till kyrkan. Prinsessan gjorde mycket gott och var en fantastisk mor. Men hon hade också sina fel . Hon erkände att hon hade varit otrogen 3 ggr under äktenskapet. Dom skulle aldrig gift sig. Hon var för ung och dom kände inte varandra ordentligt. Synd att hon inte får uppleva sina vuxna söner med familjer. Vilken farmor hon blivit?


 4. Cissi skriver: 14 maj, 2018

  Läs gärna Tom Bowers bok om prins Charles.


 5. gneta skriver: 14 maj, 2018

  Ganska intressant att hela 3 stycken av drottningen fyra barn faktiskt är skilda


 6. PernillaA skriver: 14 maj, 2018

  Eva jag instämmer, de skulle aldrig gift sig.
  Dessutom älskade Charles redan då Camilla.
  Jag tror att drottningen lärt sig av detta.
  Troor inte att Kate hade varit acceptabel 1981 men man kan inte tvinga två individer att älska varandra och vad jag har förstått hade Charles och Dianna inte allt för mycket gemensamt


 7. Magdalena skriver: 14 maj, 2018

  At Charles og Diana giftet seg er fakta. At det gikk “ad dundas” deler de med millioner av mennesker over den ganske jord. Men de lyktes i kanskje det aller viktigste,- skape to flotte sønner hvor den ene allerede har sin fremtid staket ut, og den andre etter mitt syn kommer til å gjøre mange gode gjerninger for menneskeheten.


 8. Hm skriver: 19 maj, 2018

  Varför bara dessa brudpar som vi har sett hundratals gånger, varför inte tidigare generationer?


 9. Annette skriver: 10 oktober, 2018

  Dianas store brudekjole viser, at hun blev gift i 1980’erne. Det var tiden med de bredde skuldre og enorme ærmer. Tag et kig på Dronningerne Margrethe og Silvias Jørgen Bender gallakjoler! Specielt en ( lysblå) af DM’s, som hun bærer på et officielt maleri, forsvinder hun næsten i !


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar