Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bildextra – 6 brittiska brudar genom åren

08 okt, 2018, 20:00 
AvAmanda Lundin
På fredag står prinsessan Eugenie som brud när hon gifter sig med Jack Brooksbank. Vi passar på att minnas tillbaka till andra kvinnor som stått som brud i brittiska kungahuset.
Annons

Hela världens ögon är riktade mot prinsessan Eugenie och Jack Brooksbank, som bara om tre dagar gifter sig i St Georges Chapel i Windsor Castle.

Den 12:e oktober gifter sig Eugenie och Jack.
Den 12:e oktober gifter sig Eugenie och Jack.

De kommande makarna blir det 17:de kungliga paret som gifter sig i St Georges Chapel, där Meghan och prins Harry gifte sig i våras. I och med det stundande bröllopet passar vi på att blicka tillbaka på brittiska brudar genom åren.

Prinsessan Elizabeth och prins Philip av Grekland

Klockan 11:30, den 20 november 1947 ekade kyrkklockorna i Westminster Abbey. Då stod dåvarande prinsessan Elizabeth, i dag drottning, som brud när hon gifte sig med prins Philip av Grekland. Hon var klädd i en enastående klänning av Norman Hartnell som bestod av ett fyra meter långt släp och hade över 10 000 pärlor.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prinsessan Elizabeth och prins Philip bröllop 1947.
Prinsessan Elizabeth och prins Philip 1947.
Prinsessan Elizabeth strålar i klänning gjort av Norman Hartnell.
Prinsessan Elizabeth strålar i klänning gjort av Norman Hartnell.

Prinsessan Margaret och Antony Armstrong-Jones

Efter mycket kämpande med kärleken fick äntligen prinsessan Margaret stå som brud! Den 6 maj 1960 gifte hon sig med modefotografen Antony Armstrong-Jones i Westminster Abbey.

Annons
Prinsessan Margarets och Antony Armstrong-Jones bröllop.

Bröllopet blev det första någonsin att sändas på tv, och över 300 miljoner människor världen över såg när prinsessan Margaret äntligen fick gå längst altargången i sin vackra klänning. Precis som storasystern Elizabeth så är även prinsessan Margrets klänning designad av Norman Hartnell och bestod av mer än 30 meter tyg.

Prinsessan Margrets i brudklänning designad av Norman Hartnell.

Diana Spencer och prins Charles

Kärlekshistorien mellan prins Charles och Diana är som en saga. De träffade varandra när Diana bara var en tonåring, då prins Charles dejtade Dianas äldre syster. Några år senare fattade de tycke för varandra och efter bara tolv dejter förlovade de sig. Sex månader senare, den 29 juli 1981, stod Diana som brud i St Paul’s Cathedral i London.

Annons
Diana och Prins Charles bröllop.
Prinsessan Diana stod som brud i St Paul’s Cathedral när hon gifte sig med prins Charles.

Klänningen var utöver det vanliga. 10 000 pärlor och ett drygt sju meter långt släp prydde klänningen. Aldrig tidigare har en kunglig brudklänning haft ett släp som varit så långt. Den skapades av makarna David och Elizabeth Emanuel för Alexander McQueen.

Dianas brudklänning hade ett 7 meter långt släp och bestod av 10 000 pärlor.
Klänningen hade ett sju meter långt släp och bestod av 10 000 pärlor.

Sarah Ferguson och prins Andrew

Knappt fem år senare, den 23 juli 1986 ringde klockorna i Westminster Abbey när prins Andrew och Sarah Ferguson vigdes. Klänningen designades av Lindka Cierach och på den fanns olika symboliska pärlor, som bland annat hjärtan som symboliserar romantik. På hennes långa slöja fanns också bokstäverna A och S broderade med silverpärlor. Vi kan anta att A stod för Andrew och S för Sarah.

Annons
Sarah Ferguson och prins Andrew bröllop
1986 stod Sarah Ferguson som brud i Westminster Abbey när hon gifte sig med prins Andrew.
Sarah Fergusons och Andrews bröllop.

Catherine “Kate” Middleton och prins William

Den 29 april 2011 gifte sig Catherine “Kate” Middleton med sin kärlek prins William i Westminster Abbey. Den Grace-Kelly-inspirerade klänningen kommer från Alexander McQueen och är designad av Sarah Burton.

Annons
Prins William och Kate bröllop.

Prins William och Kate möttes för första gången 2001 när de båda flyttade till den Skotska staden Fife för att studera. 10 år senare stod Kate som kunglig brud i Westminster Abbey.

Hertiginnan Kate i bröllopsklänning.
Catherine “Kate” Middletons klänning hade ett släp på nästan tre meter.

Hertiginnan Meghan och prins Harry

Klockan 13.00 ringde kyrkklockorna i St Georges’s Chapel den 19 maj 2018. Prins Harry och Meghan som fick titlarna hertigen och hertiginnan av Sussex, blev äkta makar. Meghan var sagolikt vacker i sin eleganta brudklänning som Givenchy-designern Clare Waight Keller skapat. På huvudet glittrade drottning Mary’s diamantbandau från 1932.

Annons
Prins Harrys och Meghans bröllop 19 maj 2018.

Efter ceremonin i kyrkan åkte prinsparet kortege genom Windsor. Därefter anlände de till Frogmore house där den spektakulära middagen äger rum.

Prins Harry och Meghan kysstes i kortegen.
Vilken kyss!

Foto: Sjöberg bildbyrå, Stella Pictures

Annons