Blixtbeslutet som påverkat hela den svenska kungafamiljen

Blixtbeslutet som påverkat hela den svenska kungafamiljen
När kungens pappa dog förändrades den svenska monarkin för alltid. Men hade olyckan kunnat undvikas? Ja, det verkar så. I Svensk Dam Doku berättar vi mer.
Annons

Den 4 februari 1947 var det dags för begravning för Gustaf Adolf. Vid kistan inne i Storkyrkan satt tre Hagasessor: Margaretha, Birgitta och Désirée. Christina och Carl Gustaf väntade hemma på Haga. De var för små för att vara med. Prinsessan Sibyllas ansikte syntes knappt bakom det svarta sorgfloret, men hela hennes hållning vittnar om hennes obegripliga förlust.

Annons
Gustaf Adolf
En av de allra sista bilderna på Gustaf Adolf, härpå väg till Nederländerna för jakt.

Den efterföljande sorgeprocession genom Stockholms gator kantades av 12 000 scouter med facklor. Över 100 000 människor följde kortegen.

Annons

Hela Sverige var i chock. Och i sorg. Men faktum är att historien hade kunnat se helt annorlunda ut. Expressen Söndag presenterade för några år sedan helt nya detaljer kring olyckan. Man berättade att Gustaf Adolf tog det här planet, planet som störtade, av ren artighet. Hade han fattat ett annat beslut hade den svenska kungafamiljens liv sett helt annorlunda ut i dag.

Annons

Men, vad hände egentligen? Jo, Expressen skriver att man 2011 fann brev hos UD som visade att prins Gustaf Adolf tog planet för att inte vara till besvär för sina holländska värdar.

I brevet till UD skriver man om frågan kring varför kronprinsen flög med det holländska bolaget KLM och inte med ABA, som senare blev SAS. Det visar sig då att prinsen inte tog ABA:s plan eftersom det lyfte så tidigt på morgonen att han då hade varit tvungen att stiga upp ”mitt i natten och därigenom förorsakat sitt värdfolk ett i hans tycke onödigt besvär”.
Prinsen ville helt enkelt inte vara oartig och väcka sitt värdfolk för tidigt. Därför tog han det senare KLM-planet med mellanlandning på Kastrup i Köpenhamn. Ett, minst sagt, ödesdigert beslut.

Olyckan på Kastrup
Resterna av planet som Gustaf Adolf färdades i.

Och ja, nog ändrades historien för den svenska kungafamiljen allt. Inte minst för vår nuvarande kung, då bara månader gammal. I och med att Gustaf Adolf var arvsprins innebar hans död att successionsordningen, så att säga, hoppade över en generation.

Annons

Hör allt om flygolyckan på Kastrup 1947, då kungens pappa dog i nya avsnittet av Svensk Dam Doku.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Blixtbeslutet som påverkat hela den svenska kungafamiljen”

 1. Bror skriver: 15 maj, 2020

  Det kontrafaktiska “om inte” kan ha sina poänger – som sällskapslek i bildat umgänge i alla fall!
  Det klassiska exemplet på kontrafaktisk historieskrivning låter som följer:
  “Om Kleopatras näsa varit 2 centimeter längre hade Marcus Antonius inte blivit kär i henne och Västerlandets historia hade fått en helt annan inriktning.” Det du Arnold Toynbee!
  Men dylika historiefilosofiska djupsinnigheter bekymrar vi oss inte om här. En stunds förströelse är mer än nog.


 2. Bror skriver: 15 maj, 2020

  Får jag komma med ett litet förslag på artikel?
  Det har naturligt nog varit en hel del skriverier om arvprins Gustaf Adolf i just dessa dagar. Försöken att teckna hela personen Gustaf Adolf har dock inte varit lyckade, varken här eller på andra ställen. Alltför mycket har kretsat kring de mindre tilltalande sidorna.
  När det nu finns en redaktionsmedlem med hemortsrätt inom sportjournalistiken vore väl att porträtt av en verkligt framstående idrottsprins inte att begära det orimliga. Gustaf Adolfs framgångar som både ryttare och fäktare var ju utomordentligt stora och gav honom en plats i landslaget helt på egna meriter.
  Arvprins Gustaf Adolf i helfigur alltså. Kom igen nu Mattsson!


  1. josefin skriver: 15 maj, 2020

   och en liten gnutta av fadersarvet o den hängivna nazismen han fick med fadersbrödet icke att förglömma, Bror. Undrar om han drog jämt med farfar.


  2. Bror skriver: 18 maj, 2020

   Han tyckte nog att det var för jäkligt, att den gamle stöten inte kunde sätta regeringen på plats och masa sig i väg på sonsonens bröllop.
   Det tyckte säkert svärföräldrarna också. För att inte tala om alla dessa tillresta, men politiskt avpolletterade, tyska kungligheter som än en gång fick tillfälle att glittra i full gala.
   Adolf kom inte heller, om det nu är någon tröst. Högsta nazihönset blev därför borgmästaren i det nazistyrda Koburg, charkuterihandlare Schwede. Ett sammanträffande så gott som något.


 3. katten (FIN) skriver: 15 maj, 2020

  Bror,

  Ifall Prins Bertil hade blivit Kung om Carl Gustav aldrig hade hunnit fodas, han hade ju inga egna barn (vad jag forstar), sa vem skulle ha blivit harskare efter “Kung Bertil” hade dott?

  Intressant att forsta battre grannlandets kungahistoria.


  1. Bror skriver: 18 maj, 2020

   katten (FIN)
   Då hade vi fått demokrati – fullt ut!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar