Blixtbeslutet som påverkat hela den svenska kungafamiljen

När kungens pappa dog förändrades den svenska monarkin för alltid. Men hade olyckan kunnat undvikas? Ja, det verkar så. I Svensk Dam Doku berättar vi mer.

Den 4 februari 1947 var det dags för begravning för Gustaf Adolf. Vid kistan inne i Storkyrkan satt tre Hagasessor: Margaretha, Birgitta och Désirée. Christina och Carl Gustaf väntade hemma på Haga. De var för små för att vara med. Prinsessan Sibyllas ansikte syntes knappt bakom det svarta sorgfloret, men hela hennes hållning vittnar om hennes obegripliga förlust.

Gustaf Adolf

En av de allra sista bilderna på Gustaf Adolf, härpå väg till Nederländerna för jakt.

Den efterföljande sorgeprocession genom Stockholms gator kantades av 12 000 scouter med facklor. Över 100 000 människor följde kortegen.

Hela Sverige var i chock. Och i sorg. Men faktum är att historien hade kunnat se helt annorlunda ut. Expressen Söndag presenterade för några år sedan helt nya detaljer kring olyckan. Man berättade att Gustaf Adolf tog det här planet, planet som störtade, av ren artighet. Hade han fattat ett annat beslut hade den svenska kungafamiljens liv sett helt annorlunda ut i dag.

Men, vad hände egentligen? Jo, Expressen skriver att man 2011 fann brev hos UD som visade att prins Gustaf Adolf tog planet för att inte vara till besvär för sina holländska värdar.

I brevet till UD skriver man om frågan kring varför kronprinsen flög med det holländska bolaget KLM och inte med ABA, som senare blev SAS. Det visar sig då att prinsen inte tog ABA:s plan eftersom det lyfte så tidigt på morgonen att han då hade varit tvungen att stiga upp ”mitt i natten och därigenom förorsakat sitt värdfolk ett i hans tycke onödigt besvär”.Prinsen ville helt enkelt inte vara oartig och väcka sitt värdfolk för tidigt. Därför tog han det senare KLM-planet med mellanlandning på Kastrup i Köpenhamn. Ett, minst sagt, ödesdigert beslut.Här hittar du alla avsnitt av podcasten Svensk Dam DokuLäs mer

Olyckan på Kastrup

Resterna av planet som Gustaf Adolf färdades i.

Och ja, nog ändrades historien för den svenska kungafamiljen allt. Inte minst för vår nuvarande kung, då bara månader gammal. I och med att Gustaf Adolf var arvsprins innebar hans död att successionsordningen, så att säga, hoppade över en generation.

Hör allt om flygolyckan på Kastrup 1947, då kungens pappa dog i nya avsnittet av Svensk Dam Doku.

Foto: TT